Hoezo kapitaalinjectie bij KV Oostende?

© BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

In het persbericht dat KV Oostende maandag de wereld instuurde, sprong er één zin in het oog: Frank Dierckens verwerft alle aandelen van Peter Callant en voert meteen een kapitaalsverhoging door.

Hoezo alle aandelen? Hoezo kapitaalsverhoging? Toen ik Dierckens afgelopen zomer belde voor een interview omtrent zijn aanstelling als ondervoorzitter vertelde hij me dat hij liever voorzitter was geworden, maar er het geld niet voor had.

Acht maanden later heeft hij het geld plots wél én kan hij zelfs een kapitaalsverhoging doorvoeren. Daar stel ik me vragen bij. Vragen die ook in de media en bij de KVO-fans de kop op zullen steken. Met zijn Tielts bedrijf Diaz Sunprotection boert Dierckens zeker niet slecht. Het is een ambitieus en gezond bedrijf, maar plots 82 procent van de aandelen overnemen én een kapitaalsinjectie doorvoeren? Vreemd.

Toen ik Dierckens afgelopen zomer belde, vertelde hij me dat hij liever voorzitter was geworden, maar er het geld niet voor had.

De keuze om naar de buitenwereld toe geen bedragen te noemen, zowel bij deze overname als bij de deal tussen Coucke en Callant, staat uiteraard vrij. Maar het is logisch dat het zorgt voor speculaties in de media en onrust onder de fans. Hoe staat KV Oostende er financieel écht voor? Op basis van wat we de afgelopen maanden op de transfermarkt zagen, zijn we geneigd te denken: niet zo goed. Kan Dierckens daar verandering in brengen? Is hij daarvoor écht kapitaalkrachtig genoeg? We zijn benieuwd.

Naast de financiële vragen, zorgt de plotse aanstelling van een nieuwe voorzitter ook voor heel wat andere onzekerheden. Is Dierckens net als Callant een tussenoplossing of iemand voor de lange termijn? En hoe sterk is zijn affiniteit met KV Oostende? Mijn telefoontje met Frank Dierckens leerde me dat hij een voetballiefhebber pur sang is, maar aanvankelijk klopte zijn hart voor Club Brugge. Pas in 2016, toen KVO play-off 1 op Schiervelde afwerkte, geraakte hij gecharmeerd door de kustploeg. Zijn bedrijf voerde een deel van de werken aan de Versluys Arena uit en werd zo sponsor.

Is Dierckens net als Callant een tussenoplossing of iemand voor de lange termijn?

Dierckens heeft naar eigen zeggen vooral op organisatorisch vlak kwaliteiten. Over de telefoon kwam hij over als een aimabel man, een vlotte babbelaar met het hart op de tong. Iemand die volgens mij zeker binnen het DNA van KV Oostende past. Een selfmade man met het nodige West-Vlaams boerenverstand, zoals hij het zelf zo mooi verwoordde. Hopelijk kan hij dat boerenverstand effectief koppelen aan de nodige financiële inbreng en kan KV Oostende zonder zorgen richting licentiecommissie stappen. Want dit KVO heeft na de woelige tijden vooral nood aan rust en stabiliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier