“Hoeveel keer moeten we onze leerlingen nog leerkansen afnemen?”

Open Brief

Vrijdag werd beslist dat alle kinderen van de lagere school in Vichte al zeker tot de herfstvakantie niet meer naar school kunnen door een corona-uitbraak. Schooldirectrice Tinne Temmerman kroop in haar pen en schreef een open brief naar de bevoegde ministers.

Beste ministers, beste Vlamingen

Ik val met de deur in huis. Onze kinderen en hun ouders hebben jullie hulp nodig! Zij zijn op dit moment de dupe van het versoepelen van de coronamaatregelen en zij verliezen hierdoor veel kansen.

Een korte situatieschets: ik ben directeur van een lagere school met 380 leerlingen. Vorige week werden 2 klassen in quarantaine geplaatst na 2 besmettingen in die klassen. Na een negatieve test mochten de leerlingen terugkomen, de positieve leerlingen bleven thuis. Onze leerkrachten wrongen zich in bochten om zowel fysiek als online les te geven. Ouders bleven opnieuw noodgedwongen thuis en probeerden hun kinderen zo goed mogelijk te helpen.

Deze week werden opnieuw 5 klassen in quarantaine geplaatst. Zelfde verhaal als bij de eerste 2 klassen, alleen mochten de negatieve leerlingen niet opnieuw naar school komen. Insteek was het vermijden van verdere besmettingen tussen de 1ste en 2de test.

Gisteren was er crisisoverleg voor onze school. Alle bevoegde diensten waren aanwezig: CLB, Vlaamse gezondheidsraad, eerste lijnszorg, gemeente…: er viel een keiharde beslissing door de hele slechte cijfers:

– Hele slechte cijfers in de 5 klassen in quarantaine (telkens bijna de helft positief)

– In veel andere klassen broers en zussen in quarantaine die ook getest moeten worden. Grote verspreiding in de hele school dus.

Conclusie: het lager moet dicht en schakelt over naar afstandsonderwijs. Het kleuter konden we gelukkig (voorlopig) vrijwaren.

Alle leerkrachten werden op de hoogte gebracht en onmiddellijk maakten we afspraken om het volgende week zo goed mogelijk te doen. Alle brieven en attesten werden opgemaakt en doorgestuurd naar de ouders. So far so good…. De praktische kant komt in orde.

Maar dan kom je thuis en besef je de gevolgen van deze beslissing (die boven ons hoofd en volgens de huidige regels) genomen werd: dit is helemaal niet ok! Ouders nemen contact op, want noodopvang mogen we niet organiseren om verdere besmettingen tegen te gaan:

– Een huilende mama die geen opvang heeft voor haar kinderen: zij werkt in de zorg en haar man krijgt geen quarantaineverlof

– Een mama uit de zorg die wel verlof krijgt, maar beseft dat ze haar collega’s (die al met een groot personeelstekort zitten en daardoor extra hard moeten werken) in miserie steekt

– Een papa en mama die vragen of hun kind aub naar school mag komen: hij volgt al 2 weken online les door een positief familielid en mocht maandag eindelijk terug naar school komen!

Een verschrikkelijk gevoel overvalt me… is dit het gevolg van de versoepeling van alle maatregelen in de maatschappij? De herfst is nog maar pas begonnen… Hoeveel keer zullen we onze leerlingen nog leerkansen moeten afnemen deze winter? Hoelang houden ouders dit nog vol?

Ik heb zelf geen medische opleiding, dus ik vel geen oordeel over het al dan niet vaccineren van kinderen of positieve leerlingen naar school laten komen die niet ziek zijn om groepsimmuniteit te verkrijgen, maar ik wil wel een noodkreet lanceren naar onze ministers en onze samenleving: Neem aub terug maatregelen die ervoor zorgen dat onze kinderen les kunnen volgen. Als school zullen we alle opgelegde maatregelen in praktijk omzetten (zoals we de voorbije 2 jaar al deden), maar geef ons aub onze leerlingen terug!

Tine Temmerman

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.