Hoe groot blijft de liefde voor ‘den Amerikaan’ van KV Oostende?

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

De Stars and Stripes boven de Diaz Arena wappert vrolijk verder, KVO lijkt zowaar op weg naar een Europees ticket. Leve ‘den Amerikaan’?

In Manchester bestormden zondag een paar duizend Man U-fans Old Trafford omdat ze de Amerikaanse eigenaars, de familie Glazer, uit de club willen. Er valt wat voor te zeggen, Man U was bij de overname in 2005 schuldenvrij maar telt intussen zo’n 525 miljoen euro schulden. Dinsdag eerden de supporters van AS Roma dan weer Dan Friedkin, de Amerikaan die vorig jaar voor 600 miljoen euro de sportief en financieel kwakkelende Romeinse topclub opkocht: Friedkin had José Mourinho als coach binnengehaald! Daar valt al minder voor te zeggen.

Wat als Theate, Bataille, Hjulsager en Gueye straks verkocht worden?

Maar we zouden afwijken: Man U en AS Roma moeten ons bij KV Oostende brengen. Sinds april vorig jaar ook in Amerikaanse handen, de Pacific Media Group. Andere cijfers (PMG betaalde nauwelijks 2 miljoen euro voor het bijna failliete KVO) maar in jaar 1 onbetwistbaar een succesverhaal: KVO zet sportief een uniek en financieel gezond seizoen neer – al moet het BAS daar nog over oordelen. En Paul Conway en co haalden met Alexander Blessin geen ‘Special One’ maar gewoon een topcoach binnen.

Voor de fans van KVO is het, meer dan voor gelijk welke andere club, doodjammer dat ze dit topseizoen niet vanuit de tribunes mogen meemaken. Zij verdienen meer compensatie dan de abonnees nu wordt voorgeschoteld: slechts ‘incentives’ als ticketvouchers voor familie, VIP-vouchers en kortingen bij de partners. Terwijl KV Kortrijk volgende week samenzit met zijn supporters om te bekijken hoe ze toch kunnen worden gecompenseerd – al vroeg 95 procent van de KVK-fans geen compensatie. En dat na een flopseizoen, clubliefde kan schoon zijn.

Maar hoe schoon blijft de prille liefde voor ‘den Amerikaan’ die KVO redde als die zo onfatsoenlijk zuinig blijft – die ‘compensaties’, Brecht Capon die alleen nog een jaartje mag blijven als hij meer dan de helft inlevert… – én zich opmaakt om nu al zoveel mogelijk te cashen?

Wat als ze na Sakala – die moesten ze transfervrij laten vertrekken – dit seizoen straks Theate, Bataille, misschien wel Hjulsager of Gueye gaan verkopen? Wat als succescoach Alexander Blessin inderdaad vertrekt binnen de club zou men zich daar al hebben bij neergelegd? Zou een Europees ticket hen tegenhouden? CEO Gauthier Ganaye (hij wil ook wel naar een topclub) beweert dan wel dat iedereen vervangbaar is en krijgt daarin het voordeel van de twijfel, maar het zou zonde zijn, dat sympathieke KVO dat volgend seizoen als een pudding in elkaar zakt. Dan staan de fans daar met hun VIP-ticket. Onder een vlag halfstok…

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.