Hoe goed is Star Wars: The Force Awakens? – geen spoilers

Bert Vanden Berghe

Opgepast, de komende dagen komen geeks en nerds in het hele land naar buiten, soms zelfs nog in daglicht. De reden is dat The Force Awakens in de zalen komt, de langverwachte nieuwe Star Wars-film van J.J. Abrams en dat twee dagen voor de release in de VS. Onze filmman Bert kon dinsdag al gaan kijken, wat hij er van vond lees je hier.

De terugkeer van de oorspronkelijke cast, enkele steengoede trailers, een bijzonder slimme marketingcampagne en de maandenlange hype zorgden niet voor de klassieke vraag aan wie de film al gezien heeft: ‘Is hij goed?’ maar wel ‘Hoe goed is hij?’. Héél goed, jawel, maar daarover straks meer.

Want vandaag is het eindelijk zover: dan gaat Star Wars: The Force Awakens in première. Een verhaal dat zorgvuldig afgeschermd werd van de buitenwereld. Niet alleen door het script op onkopieerbare donkerrode pagina’s te drukken, zoals zo vaak het geval is met films van dit kaliber, maar ook door strikte veiligheidsmaatregelen op en naast de set.

“Eén ding is zeker: J.J. Abrams heeft ballen zo groot als BB-8.”

Zelfs de pers kreeg de film pas een dag voor de release te zien, waarbij uiteraard een zwijgcontract moest getekend worden en de smartphones ingeleverd. Er waren ook zo goed als geen spoilers te vinden online. Het meeste bleef bij giswerk en dat is een bijzonder groot pluspunt voor wie de film te zien krijgt.

Hoe goed is Star Wars: The Force Awakens? - geen spoilers

Wat wisten we al?

Wat er geweten was over het plot? Weinig. Dertig jaar na de gebeurtenissen in de Return of the Jedi vormen de Rebel Alliance en de Empire respectievelijk de Resistance en de First Order. Goed neemt het opnieuw op tegen kwaad, waarbij een jonge en nieuwe generatie steun krijgt van de oude klasbakken als Han Solo, Luke Skywalker en prinses Leia (die overigens generaal geworden is). Zelfs de acteurs kregen het hoogstnoodzakelijke te zien. Check bijvoorbeeld de heerlijke reactie van hoofdrolspeler John Boyega die voor het eerst de trailer te zien krijgt.

Hoe goed is Star Wars: The Force Awakens? - geen spoilers

Wat weten we nu?

Kylo Ren is de mysterieuze bad guy die The First Order aanvoert, na de Sith en de Empire het nieuwe Kwaad in het universum. Hij wil te weten komen waar Luke Skywalker zich bevindt. Met hem out of the picture houdt niets een totale overwinning tegen. Zijnwhereabouts komen echter eerst in handen van Poe Cameron, een gevechtspiloot bij de Resistance, en zijn kompaan, de droid BB-8. Daarbij krijgt hij al snel hulp van onverwachte hoek, in de huid van Finn en Rey, twee jonge maar erg gedreven mensen. Klinkt allesbehalve spannend? Sure, maar deze film moet je kijken zoals het hoort: op groot scherm en nogmaals: vooral zonder spoilers. Want geloof me: er gebeurt heel wat…

Hoe goed is Star Wars: The Force Awakens? - geen spoilers

Sterktepunten?

– Er is duidelijk veel tijd, budget en werk in de levensechte sets gekropen, zelfs al kan je in Hollywood niet rond de nodige green screens. De special effects maken het visueel verbluffend. De actie is overweldigend. Humor? Check! Tempo? Dubbel check!

Vrouwen aan de macht, dat is een duidelijke achterliggende boodschap. Maar ook een slimme marketingtruc.

– De film bevat ontzettend veel knipogen naar de vorige films, maar het krijgt allemaal een geheel nieuwe stijl zonder het oude te verwaarlozen. In Jurassic World bijvoorbeeld leek de link naar de eerste film bij momenten bijzonder geforceerd en te veel cameo-achtig, terwijl Solo en co echt onderdeel van het verhaal uitmaken.

– Vrouwen aan de macht, dat is een duidelijke achterliggende boodschap. Mooi van Disney! Maar vergis u niet, het is ook een slimme marketingtruc, want zo trek je vrouwen ook gemakkelijk over de streep in dit ‘jongensachtig’ verhaal, zoals Abrams het fijntjes omschreef onlangs.

Minpunten?

– De échte slechterik toont nogal cartoonesk, met een hoog Peter Jackson-gehalte.

– Yep, that’s about it.

Acteurs?

Poe Cameron (Oscar Isaac) en Finn (John Boyega) zijn zonder twijfel top en ook Han Solo (Harrison Ford) heeft er duidelijk plezier in. Kylo Ren (Adam Driver) en Daisy Ridley (Rey) zijn twee verademingen. Een slimme zet alweer om amper bekende acteurs naar voren te schuiven. BB-8 is dan weer de heerlijk nieuwe droid en ongetwijfeld de nieuwe publiekslieveling. Move over, R2-D2!

The Force Awakens is de perfecte film voor een nieuwe generatie

Regisseur?

J.J. Abrams draait al een tijdje mee (sinds Armageddon, begot), maar het is nog maar zijn vijfde als regisseur. Zijn befaamde lens flares heeft hij gelukkig bij de Star Trek-franchise achtergelaten. Er zit er eentje in, relatief vroeg in de film, maar that’s all. Ook zijn befaamde sparks of lichtspetters duiken weer op, in de openingsscène. Ook Greg Grunberg mag niet ontbreken. Hij was eerder al te zien in de pilootaflevering van Lost en sindsdien ook in Mission Impossible III, Star Trek en Super 8, alle drie geregisseerd door Abrams.

Hoe goed is Star Wars: The Force Awakens? - geen spoilers

Conclusie:

Episch is zonder twijfel het woord dat je al snel te binnen schiet. Respect ook. J.J. Abrams lijkt de juiste sfeer te kunnen capteren dat de oude generatie moet aanspreken, maar ook een complete nieuwe aanboort, waarbij nog méér films en spinoffs mogelijk zijn. De special effects zijn ronduit straf, zonder dat het verhaal aan kracht moet inboeten. The Force Awakens is de perfecte film voor een nieuwe generatie, met aandacht voor de klassieke waarden maar ook met het lef om nieuwe paden in te slaan. De film is zo straf, dat je alleen maar beschaamd kan zijn als je nu Episode I: The Phantom Menace bekijkt. Hell, als het je maar half interesseert hoe Darth Vader zo slecht is geworden, kan je die gewoon overslaan. Hoe dan ook, J.J. Abrams heeft ballen de grootte van BB-8 of zelfs de Death Star bij momenten.

Hét moment?

Daar zal iedereen het wel over eens zijn. Het is een scène waar je niet goed van wordt, maar die achteraf gezien wel een scharniermoment is in deze film en ongetwijfeld ook de volgende.

Voorspelling?

Deze film gaat potten breken. En flink wat. Ik durf nu al stellen dat de film bijna alle records zal doen sneuvelen. Avatar haalde uiteindelijk 2,78 miljard dollar op en is tot vandaag de meest winstgevende film ooit, maar Star Wars: The Force Awakens zal volgens mij minstens 3 miljard binnenhalen.

(BVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier