Historisch

Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Wat als wij niet De Krant van West-Vlaanderen waren, maar De Krant van West-Wallonië? Dan kon ik deze vakantie hier en nu historisch noemen – in vlot en vloeiend Frans, naturellement. Want als wij West-Walen waren geweest, dan hadden wij net onze allerlaatste ‘grote vakantie’ beleefd. Au revoir et merci. Vanaf volgend jaar geniet de Waalse jeugd van ‘slechts’ zeven weken grandes vacances.

Maar goed. Wij wonen nog altijd in het westen van Vlaanderen en daarom doen wij daar niet aan mee. Een gemiste kans, als je het mij vraagt. Une chance ratée. Deze vakantie duurt gewoon te lang, toch? En ze is te koud en te nat – maar dat is iets voor een andere opinie.

Thuis luister ik trouwens vaak naar stemmen uit dit debat. ‘Papa, is het al school?’ De afgestudeerde kleuter wil al weken weten wanneer hij eindelijk onderwezen wordt. Zijn oudere zus verlangt evenzeer naar de klas en de vriendinnen. En – eerlijk – deze jonge vader is het wat beu van het ene speelplein naar het andere kampje te hoppen. Een opvangschema van negen weken, het is een puzzel voor gevorderden.

Negen weken vakantie is te lang

Wie heeft ons eigenlijk opgezadeld met een vakantie van op zijn minst 63 dagen? Wel, ik zal het je zeggen. De boeren. Lang, lang geleden moesten kinderen helpen met de oogst en daarom was er geen tijd voor intellectuele arbeid. Veel, veel later helpen megamachines onze landbouwers, maar blijft de kroost zitten met een vakantie van twee maanden.

Mensen die lang naar school geweest zijn, geven dit overblijfsel uit ver vervlogen tijden alvast ook geen goed rapport. Pedagogen vinden deze vakantie te lang. Het ‘zomerverlies’ (mooi woord wel) is te groot. Zeker in kwetsbare gezinnen vergeten te veel kinderen te veel kennis.

En geen paniek. De twee ‘verloren’ weken kunnen aan de herfst- en krokusvakantie geplakt worden. Dat zorgt voor een mooi en beter evenwicht tussen inspannen en ontspannen. Ik denk trouwens ook dat het in november en in maart veel beter weer zou kunnen zijn dan nu – maar dat is dus voor die andere opinie.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.