Het wordt zondag een slagveld in de Kattekoers

© GF
Maxime Farrazijn

Zondag staat met de Kattekoers in Ieper de eerste topconfrontatie van het seizoen voor beloften en eliterenners zonder contract voor de boeg. Een van de renners in goede doen is Maxime Farazijn. De derdejaarsbelofte van EFC-Etixx won het clubkampioenschap in Ingelmunster en schreef een week later ook Brussel-Opwijk op zijn naam. De Diksmuidenaar reed de voorbije twee jaar al de Kattekoers: 23ste in 2013 en 35ste in 2014. Hij krijgt van ons het woord.

“De Kattekoers, dat is een slagveld. Elk jaar is dat opnieuw het geval. Het is de eerste echt belangrijke race van het jaar, een manche van de Topcompetitie bovendien. 180 km lang, de beste renners van België en uit het buitenland staan er aan de start en enkele profs van Topsport Vlaanderen-Baloise en VC Roubaix maken er hun opwachting. Als je dan als West-Vlaamse renner – in mijn geval als man van de streek – zo’n koers mag rijden, ben je enorm gemotiveerd om het goed te doen.”

Ook wat geluk hebben

“De Kattekoers is een lastige wedstrijd, zo simpel is het. Je moet doseren, doseren, doseren… Alle bergjes vooraan proberen te nemen, de windrichting in de gaten houden en hopen dat je het breekpunt overleeft. De Kemmelberg is de scherprechter, zonder enige twijfel. Zeker de tweede passage. Tijdens mijn twee eerdere deelnames voelde ik dat die tweede beklimming van de Kemmel er voor mij te veel aan was, dat ik toen net iets tekort kwam. En dan kun je alleen hopen dat je nog in een goed groepje geraakt om naar Ieper te rijden. In 2013 was ik als eerstejaars nochtans erg tevreden over mijn Kattekoers, terwijl dat vorig jaar minder het geval was. Ik miste frisheid. Te veel getraind de weken ervoor…”

“Men spreekt ook van iets kouder weer en de wind zal een rol spelen. Dat wordt een belangrijke factor om mee rekening te houden. Woensdagochtend hebben we met de hele ploeg van EFC-Etixx het parcours verkend. Ik vind die stenen van de Kemmelberg toch niet van de poes. En dan heb je die speciale afdaling, alles meteen op de kant, optrekken na de bocht naar rechts en vervolgens de Zavelaar omhoog. Daar ligt het al tijdens de eerste passage door de heuvelzone in stukken en brokken. Als je weet dat je er daarna nog een tweede keer langs moet… Ik herinner me wel van de voorbije twee edities dat er tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg weinig is gebeurd. Logisch, als je twee keer die kasseien omhoog moet. Het parcours is ook iets veranderd in vergelijking met vorig jaar. Er zijn enkele kleine wegeltjes bijgekomen, met stof, wat steenslag en vuiligheid. Gevaarlijk om lek te rijden dus. In de Kattekoers moet je soms ook wat geluk hebben.”

Myngheer, Calleeuw, Vantomme, Planckaert, Bouvry?

“Ik schuif sowieso de mannen van Topsport Vlaanderen-Baloise als favorieten naar voor. Ook van Daan Myngheer verwacht ik iets. Hij is in goede doen. Joeri Calleeuw in principe ook, maar ik vernam dat hij ziek is en weet niet of hij zal starten. De mannen van BMC met Loïc Vliegen zullen ook hun zegje doen. En vergeet zeker niet de profs van Roubaix met Maxime Vantomme, als hij start, Baptiste Planckaert en Dieter Bouvry. Jan Logier zou ook in prima conditie verkeren, hoorde ik. Ook van mijn eigen ploeg mag wat verwacht worden. Christophe Noppe is goed op dreef, net als Piet Allegaert. En van Benjamin Declercq kun je in zo’n koers altijd wel wat verwachten. Ikzelf hoop een goeie koers te rijden. Hopelijk blijft tegenslag uit. Een specifiek resultaat wil ik er niet op plakken. Ik ben niet de man die grote ambities uitspreekt. We zien wel. Aan de parcourskennis zal het in ieder geval niet liggen.”

(TVB)