Het vaccin-festival

Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Eind februari of begin maart. Dan zou de vaccinatieronde voor het grote publiek op gang moeten komen in Kortrijk Xpo. Dat is kortbij en dat is nodig, want de Zuid-Afrikaanse en Britse variant van het coronavirus rammelen aan de poorten van onze stad. Terwijl iedereen braaf in eigen kring kerst en nieuw vierde, vonden anderen het nodig nog eens op reis te gaan, alwaar ze de variant opscharrelden, de variant die Groot-Brittannië ertoe noopt de social distancing van 2 naar 3 meter te brengen – zo besmettelijk is die. Hopelijk gaat de vaccinatie dus snel genoeg, zodat we van Londense taferelen gespaard blijven.

Maar laat ons focussen op het goede nieuws: vanaf eind februari kunnen 65-plussers uit Kortrijk, Harelbeke en Kuurne dus terecht in Kortrijk Xpo voor een prik. Dat roept meteen vragen op bij onze bestuurders. Wat met minder mobiele mensen? Wat met de mensen met een beperking? Wie zal de vaccinatiecentra al die maanden runnen? Moeten we daarbij ook een beroep doen op vrijwilligers, en waar vinden we die? En zullen de parkeerplaatsen gratis zijn op Kortrijk Xpo? Want jawel, ook dat vragen sommige mensen zich blijkbaar af.

Het zou heel vreemd zijn, mocht de vaccinatie hierop stuk lopen. Deze problemen zijn immers stuk voor stuk te overkomen. Het enige wat dit alles vereist, is een beetje samenwerking. En dat kunnen wij, soms beter dan we denken.

Zo herinner ik me nog goed de verbaasde blik van mijn Hongaarse schoonbroer, toen na een babyborrel ook de gasten met trekker en dweil aan de slag gingen, en de zaal op 15 minuten was opgekuist. “In Hongarije werken wij niet zo vlot samen”, zei hij. “Ik denk dat jullie dat wel goed kunnen omdat iedereen hier in de Chiro en de Scouts heeft gezeten.”

Ik denk dat hij gelijk heeft. Wij zijn een land van jeugdbewegingen en vrijwilligers, een land van grote feesten als Werchter, Tomorrowland en Camping Kitsch. Iets organiseren, wij kunnen dat, en we hebben daarin zelfs een reputatie hoog te houden. Kortrijk vaccineren is dan ook goed te doen. We moeten heel die vaccinatiecampagne gewoon als één groot feest zien, en dan komt alles in orde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.