Het loon van Mignolet bij Club Brugge en de jeugd van Wingene

© Olaf Verhaeghe
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

“Ik respecteer dat je er anders over denkt, maar…” Het was in ons dubbelgesprek met Vincent Mannaert en Patrick Lefevere bij momenten een pittige discussie met de ceo van Club Brugge, over de mogelijke afschaffing van het fiscaal en sociaal gunstregime waarvan onder meer voetbalclubs en -spelers genieten. Welaan… Clubs mogen dus in de huidige regeling 80 procent van de bedrijfsvoorheffing houden als ze dat in de jeugdopleiding pompen. Want, zo verdedigde Mannaert: “Voor elke Mignolet zijn er duizenden die niet doorbreken.” We hopen dat hij daarmee niet zinspeelt op de ouderwetse sociale functie van voetbalclubs, kinderen laten voetballen. Nagenoeg elke profclub telt per leeftijdscategorie nog maar één ploeg. Een elitaire opleiding met maar één doel: enkel de besten blijven over. Onder achtjarigen heerst er al een war for talent tussen de clubs, waarschuwde AA Gent laatst nog. Wat als de topclubs die 80 % eens wél betaalden en die centen meteen werden doorgesluisd – dan heet dat maar subsidiëring – naar de kleinere clubs die wél honderden, weliswaar minder getalenteerde, jeugdspelertjes tellen?

Wat als clubs de voorheffing nu eens wél volledig betalen en de overheid die centen doorsluist naar de jeugd?

Zoals Wingene VC bijvoorbeeld. Niet eens een obscure provincialer maar een club uit de derde amateurklasse die de boeken neerlegt om te herbeginnen in vierde provinciale. Hoofdreden: te weinig sponsoring. Hoofdzorg: meer kunnen investeren in de jeugd, terugkeren naar bijna 250 spelertjes. Indien profclubs met budgetten van tientallen miljoenen per se spelertjes vanaf hun vijfde willen opleiden tot de nieuwe Vanakens, moet die club daarvoor instaan en niet de gemeenschap, toch?

En de specificiteit van topsport als argument? Een kortere beroepsloopbaan, te weinig sociale bescherming… In periodes van sociale onzekerheid zijn dat al te zwakke argumenten om de RSZ-bijdrage van eersteklassevoetballers, die jaarlijks gemiddeld 211.000 euro bruto verdienen, te plafonneren op 2.352 euro per maand. Dat heet wél sociale onrechtvaardigheid. Wat niet wegneemt dat we Club Brugge, Deceuninck-Quick.Step én Wingene VC alle succes toewensen. En Hans Vanaken goud, woensdag. Na Eli I. Uw vernieuwde krant houdt meer dan ooit de vinger op de pols in West-Vlaanderen, topsportland.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier