Het is het moment om uit te breken in ons kot

Denken aan en kijken naar onze helden van de zorg kan ons helpen om overeind te blijven. © archief Stef Lammertyn
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het is anders. Dat zeggen we al sinds februari. Corona maakt veel anders dan we gewend zijn. Ook nu weer. De tweede golf is anders dan die eerste. Ondanks alle afstandsregels komt het virus dichterbij dan ooit. Kenden we in die eerste golf maar sporadisch iemand die met het virus besmet was geraakt, dan kan ik er nu alvast een tiental bij naam noemen. Ook namen van mensen die in het ziekenhuis belanden en helaas, sinds kort ook van iemand die covid-19 niet heeft overleefd.

Het is anders. De dagen zijn korter en killer, het weer is vaker onguur en het lijkt wel alsof ook de natuur ons een beetje aan ons lot overlaat. We keren ons meer naar binnen dan we eigenlijk zouden willen. Ook in ons gemoed en dat is lastig. En dan moet het nog winter worden. Maar we moeten er door. En dus gaan we er iets moeten op vinden om ons niet te laten vangen in neerslachtigheid en zelfmedelijden.

Met speelsheid en creativiteit kunnen we thuis de donkere winterdagen verlichten

Denken aan en kijken naar onze helden van de zorg kan ons helpen om overeind te blijven. Hun vertrouwen in onze samenleving is geschonden, ze zijn ontgoocheld over de laksheid en de traagheid van begrip, over onze doofheid voor hun waarschuwingen, maar dat verhindert hen niet om er opnieuw, met al hun kennis en kunde, te staan, zwoegend in hun zweetpakken.

Het volstaat niet om de mensen in de zorg nog eens helden te noemen, ze verdienen meer en beter, onder meer respect. En dat kunnen we tonen door te doen wat ze van ons verlangen: afstand houden en zoveel mogelijk in ons kot blijven. Niet om daar te zitten en onszelf bij wijze van spreken op te vreten. Nee, we kunnen er werk van maken om eens uit te breken in ons kot. Of zoals sommigen het in het hedendaagse Nederlands uitdrukken: in the box out of the box denken. De quarantaine of hoe we de gedwongen contactschaarste ook noemen belet ons niet om binnenskamers creatief met en voor elkaar te zijn. Met de eindejaarsdagen in zicht kan zo’n ‘huiskamer-speelsheid’ goed van pas komen.

Reageren? Mail naar jan.gheysen@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.