“Het enige toeval in het dossier van de Kasteelmoord is dat Stijn Saelens dood is”

Jean Pierre Terryn

De nieuwe onthulling over de op zich al mysterieuze kasteelmoord in Terzake op Canvas kan geen toeval zijn, aldus onze rechtbankverslaggever Jean-Pierre Terryn.

Het is het zoveelste manoeuvre om van buitenuit het strafonderzoek te dirigeren in het voordeel en dan weer het nadeel van de betrokken partijen, om op vandaag het dossier in de richting van de correctionele rechtbank dan wel het assisenhof te duwen.

In feite is het proces ondertussen al in de media gevoerd. Per slot van rekening is enkel de gewelddadige dood van Stijn Saelens het enige toeval. “Want hij moest niet dood”, dixit de verdachte tussenpersoon Pierre Serry. “Geef mijn schoonzoon eens een lesje,” verzocht opdrachtgever André Gyselbrecht huisvriend Serry.

De lange arm van de familie Saelens

Hoe dan ook, wat is er nu weer aan de orde? Wie de kasteelmoord van in het begin volgt, weet dat de familie van Saelens een lange arm heeft. Die strekt zich vooral uit in kringen van – politiek – gelijkgestemden: de CD&V. Werner Saelens en zijn vrouw Anne-Marie Dupont mogen hun zes kinderen dan wel een libertijnse opvoeding hebben gegeven, ze leunen sterk aan bij de Kortrijkse kring van Vlaamse, christen-democratische signatuur.

Het is onder insiders lang geen geheim meer dat van vanuit huize Saelens in de Antoon Herbertstraat in Kortrijk door de verontruste ouders al eens een hulplijn naar Stefaan De Clerck, ex -justitieminister en toen nog CD&V-burgemeester van Kortrijk, is ingeroepen. Ons kent ons.

Tentakels tot in de magistratuur

Voorts hoort de advocaat van de familie, meester Jan Leysen tot dezelfde inner circle. Nota bene diens vrouw was schepen in de bestuursploeg van De Clerck. Ons kent ons. Dat zegt op zichzelf in feite niets. Daar is niets verkeerds aan. Het is de Saelens hun volste recht om gelijk wie als raadsman in te schakelen. Uiteraard zijn er gesprekken gevoerd tussen de ouders Saelens en meester Leysen. Vooral in de eerste maanden vond intense communicatie plaats, via de telefoon en ook ten kantore van de advocaat.

De tentakels van de Saelens reiken bovendien voor een stuk tot in de magistratuur. Twee zonen zijn immers getrouwd met een dochter van een magistraat. Het mag niet verbazen dat er al eens naar beide schoonvaders is gebeld. Ons kent ons. Voor de Saelens is dat niet meer dan logisch.

Iemand heeft alweer gelekt

Tot zover kunnen we het bange en verontruste ouderpaar volgen. Hun zoon is vermist. Nergens is een teken van leven te bespeuren. Na veertien dagen wordt zijn lijk, gruwelijk verminkt, in een put in een bos aangetroffen. Begrijpelijk dat Werner Saelens en Anne-Marie Dupont telefoontjes naar hun connecties plegen. De inhoud van sommige gesprekken doet echter vragen rijzen. Zo wordt er openlijk gesuggereerd om hem (André Gyselbrecht) op te pakken: “Dat ze hem in de gevangenis steken.”

Kan het toeval heten dat vandaag plots de registratie van die telefoongesprekken publiekelijk opduikt als zouden de ouders van Stijn Saelens in de eerste dagen na diens dood het Brugse gerecht, en dus het onderzoek zogezegd proberen te manipuleren? Absoluut niet. Iemand heeft alweer gelekt. Met opzet. Het geheim van het onderzoek is nogmaals geschonden.

Niets is de kasteelmoord nog vreemd

Niets is nog vreemd in de kasteelmoord. Zelfs de strikt vertrouwelijke gesprekken tussen de familie Saelens en hun advocaat worden prijs gegeven. Als ze worden afgeluisterd, dan nog mogen ze niet in het strafdossier worden opgenomen. Het tegenovergestelde is wel geschied, nu zulke gesprekken toch opduiken. Dat is op zijn minst een jurdische fout van de gerechtelijke onderzoekers.

De procedurefouten stapelen zich in de kasteelmoord almaar op. De recente verwikkelingen die Terzake op Canvas uitbracht, spelen in de kaart van de twee partijen, die loodrecht tegenover elkaar staan. Meester Johan Platteau voor de Gyselbrechts kan ze inroepen, Jan Leysens van de kant van de Saelens ook. Met eenzelfde doel: een bijkomend onderzoek.

Het Gentse parket-generaal laat alvast weten: “We zullen opnieuw bekijken of er fouten zijn gemaakt.” Volgende week dinsdag moet de Brugse raadkamer beslissen over de correctionalisering van de kasteelmoord. Nu al is zeker dat het dossier alweer op de lange baan wordt geschoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier