Het blauwe spaarvarken

© Getty Images/EyeEm
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Wat als Facebook niet meer zou bestaan? Maandagavond konden we even proeven van het antwoord. Het sociale medium van Mark Zuckerberg was zes uur lang asociaal. Van Adinkerke tot Los Angeles en veel verder: nergens op de aardbol kon iemand iets ‘leuk’ vinden. En dat was wereldnieuws. Want ook Instagram en Whatsapp lagen zo plat als een pannenkoek. Hele generaties schermkinderen konden niet meer doen wat ze gewoon zijn te doen: staren. (En voor wat het waard is: ook hier tikt een smartphoneverslaafde. Hulp is welkom.)

Dinsdag lazen we dan (op ons kleine scherm, uiteraard) dat de panne een aardige frank heeft gekost. Op de beurs ging 30 miljard euro in rook op. Vingerknip en weg. Maar misschien nog meer opvallend is het bedrag dat Facebook verloor omdat het geen advertenties online kon zetten: 100.000.000 euro. Honderd. Miljoen. Euro. In nog geen zes uur. Op een verloren maandag.

Reken en tel, en je kan niet geloven wat die mannen zo op een jaar moeten verdienen. Te veel nullen om uit te spreken. Maar wat zeggen we dan? Geniaal? Gek? Of helemaal onverantwoord?

Onze politici gooien met maandweddes op Facebook

Zelf wil ik er geen cent in steken. Het kost me al tijd genoeg. Maar het slechte nieuws is: ik geef wel geld aan Facebook. En jij ook. Véél geld. Want het blauwe spaarvarken spijzen is bij onze politici een nationale sport. Van alle Europese partijen adverteren de Vlaamse het meeste op Facebook. En dat met ons belastinggeld. Bravo!

Bart De Wever spant de kroon. Dit jaar spendeerde de N-VA-voorzitter er al 273.928 euro. De West-Vlaamse kampioen is Vlaams Belanger en Europees parlementslid Tom Vandendriessche. Mark Zuckerberg mocht van de Bruggeling in 2021 al 63.255 euro ontvangen. Joachim Coens behaalt met 28.573 euro zilver, Geert Bourgeois met 17.061 euro brons.

Is het geen tijd om daar een rem op te zetten? Onze regeringen willen de gaten in hun begroting dichten, ik weet alvast wat kleingeld zitten. En dan zwijgen we nog over het signaal dat ze geven. Terwijl veel gezinnen twijfelen hoe ze deze winter hun verwarming zullen betalen, gooien onze politici op sociale media met maandweddes. Geniaal? Gek? Of helemaal onverantwoord?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.