Hans Maertens kan voor West-Vlaanderen iets forceren in Brussel

Hans Maertens en Jo Libeer. © JVGK.
Axel Vandenheede

Op 1 juli geeft Jo Libeer als gedelegeerd bestuurder van Voka-VEV de fakkel door aan Hans Maertens. In Brussel maakt de ene West-Vlaming dus plaats voor een andere, een gouden zaak voor onze provincie.

Al 5,5 jaar – sinds november 2009 – is Jo Libeer (60, Wevelgem) gedelegeerd bestuurder van Voka-VEV. Op 1 juli komt een einde aan die termijn en wil hij zijn professionele carrière een andere wending geven. Of beter gezegd: hij wil zijn droom realiseren en projecten ontwikkelen die zich bevinden op het kruispunt van cultuur en economie.

Tsjolen

Dat Libeer deze drastische beslissing nam, is een verrassing, maar ook weer niet. Als topman van de Kamer van Koophandel kan je veel dingen realiseren, heb je een bepaalde machtspositie verworven. Maar elke medaille heeft een keerzijde. In een interview met Krant van West-Vlaanderen, samen met zijn opvolger Hans Maertens trouwens, bleek meer dan eens dat hij het ‘veldwerk’ schuwde, dat hij liever meer rechtstreeks contact had met de Vlaamse ondernemer. Of zoals hij het zelf zei: hij miste het ‘tsjolen’.

En er was meer. Jo Libeer vergeleek Brussel met een bokaal. “Daarin zitten drie soorten vissen: werknemers, werkgevers en politici, maar voornamelijk hun vertegenwoordigers. Het register daar is zeer tactisch. Als je hele dagen met die twee soorten vissen aan tafel zit, ga je dat beschouwen als dé realiteit. Dat is verkeerd”, stelde hij. Het lijkt erop dat de huidige gedelegeerd bestuurder genoeg heeft van het Brusselse ‘geblub’ en liever vrij en dartel het ruimere sop kiest.

Zware opdracht

Met Hans Maertens krijgt Jo Libeer alvast een meer dan waardige opvolger. De Lichterveldenaar (52) is sinds vijf jaar directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen en drukte in die periode zijn stempel op het West-Vlaamse gebeuren. Op een andere manier als Jo Libeer dat deed, maar even daadkrachtig. En er zijn wel meer gelijkenissen: beiden zijn bovendien recht door zee, zeggen wat er gezegd moet worden, zonder daarbij een straffe uitspraak te schuwen. Met als grote doel om het (West-)Vlaamse economische leven vooruit te helpen.

Net daarom mogen de West-Vlaamse ondernemers ook na 30 juni op hun beide oren slapen, want met Hans Maertens krijgen ze in Brussel een gedelegeerd bestuurder die weet wat er bij hen leeft, met welke problemen ze worden geconfronteerd. Denk maar aan de energiekost- of loonkosthandicap. Met zijn gedrevenheid, kennis en charisma kan hij iets forceren voor onze provincie. Rest nu nog de vraag wie Hans Maertens bij Voka West-Vlaanderen zal opvolgen. Die persoon moet in de voetsporen treden van twee iconen, een niet te onderschatten opdracht…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier