Hang de keikop niet uit

De rally zal er dit jaar door corona wat anders uitzien voor deelnemers en publiek. © VDB
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Zondag krijgen we na een pauze van een half jaar eindelijk opnieuw rally te zien in België. Poperinge is voor het eerst het decor van de Rally van de Monteberg. De stad van de keikoppen of koppigaards, het lijkt wel symbolisch.

Dat de rally er is gekomen, danken we misschien wel aan de twee grootste keikoppen van de Belgische rallysport: Alain Penasse en Jan Huyghe. Met SuperStage slaagden ze er niet alleen in om een WK-rally naar België te halen, ze wilden koste wat kost ook het rallyseizoen opnieuw op de rails krijgen. Desnoods zonder publiek, maar op de valreep dan toch met een beperkt aantal. De Rally van de Monteberg moet de organisatie warmdraaien voor het grote WK-feest in november.

Veel andere organisaties gooiden de handdoek ondertussen in de ring. Volkomen begrijpelijk, want een rally organiseren, is er plots nog een pak complexer op geworden. Een gebrek aan vooruitzichten, vragen bij de veiligheid, financiële onzekerheid … Het is niet het moment om het voortbestaan van bepaalde clubs te bedreigen.

Maar zoals met alles in deze gezondheidscrisis mogen we ook het maatschappelijke en economische aspect niet uit het oog verliezen. Rally als uitlaatklep, maar ook het dagelijks brood voor velen. Dat de sport perfect coronaproof beoefend kan worden, werd de voorbije weken al bewezen in het buitenland. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar ondertussen heeft ook België een ‘rallyprotocol’.

SuperStage was één van de voortrekkers om de weg naar het nieuwe normaal uit te tekenen. Het was en is nog altijd een erg hobbelige klassementsproef. Omslachtige regels, allerhande beperkingen, onverwachte extra kosten … Het pionierswerk werd de laatste weken niet altijd met evenveel respect ontvangen.

Rallysport zal er de komende maanden even niet leuker op worden voor deelnemers en toeschouwers. Dat moeten we beseffen, maar weet dat dit een tijdelijke situatie is. Ooit beleven we rally weer zoals vroeger, maar nu even niet.

Kreeg je voor zondag geen ticket te pakken of kun je je niet vinden in het systeem met publiekszones? Probeer dan niet om via een achterpoortje toch op het parcours of servicepark te raken. Breng de komende wedstrijden niet in gevaar en volg de rally gewoon van thuis uit. Die mogelijkheden zullen beter zijn dan ooit. Hang dus vooral de keikop niet uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier