Gevoelens

De Westhoek wordt dan toch geen Landschaps- of Nationaal park. Op de foto: Westouter. © Foto Kurt
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Wist je dat er twee soorten nieuws bestaan? Nieuws waar je iets bij voelt en nieuws waar je niets bij voelt. Voor die laatste soort is geen plaats op pagina 2. We gaan het hier dus even over gevoelens hebben – niet gemakkelijk voor een West-Vlaming.

Er zijn zes basisemoties, zo leert Google ons. Zes zaken die we allemaal voelen, vanaf dag 1. Het gaat om vreugde, verdriet, angst, boosheid, verbazing en walging. Je hebt dus berichten waar je blij, droevig, bang, kwaad, unk en bah van wordt.

Voorbeelden vind je elke dag op KW.be. Voel even mee: ‘Boven De Wolken zamelt na 1 dag al meer dan 200.000 euro in’ (vreugde), ‘Mama van drie sterft na ongeval’ (verdriet), ‘Brandweer zoekt tevergeefs naar slang van meter lang’ (een beetje angst), ‘Verliefde Oostendenaar sponsorde moordenaar van Emmy met geld van vastgoedkantoor’ (boosheid), ‘AA Gent vernedert Club met 6-1’ (verbazing) en ‘Zesjarig meisje lastig gevallen door exhibitionist in Diksmuide’ (walging).

Deze week maakte ik kennis met een nieuw fenomeen. Een artikel dat zowaar voor vijf van de zes basisgevoelens zorgde. ‘De Westhoek wordt geen landschapspark’, zo klonk de kop. Een bericht dat vroeger mijn schouders naar boven en beneden zou hebben doen bewegen, nu leidde het tot een hutsepot van verbazing, ontgoocheling, boosheid en noem maar op.

Door dat ene artikel zie ik doembeelden en bouwkranen opduiken

Ik verklaar me nader. Toevallig had ik bij het consumeren van dat nieuwtje net 48,2 kilometer gefietst. Van Keiberg naar Kemmelberg, in een zomerzonnetje zowaar. En iets was me opgevallen onderweg naar een weekendje Heuvelland. Groen. Rust. Lucht. En geen bouwkranen. De bouwwoede die de rest van West-Vlaanderen soms lijkt te overheersen, voel je niet in de Westhoek. En door dat ene artikel zie ik plots doembeelden en bouwkranen opduiken in een van de mooiste plekken van ons land.

De Vlaamse overheid heeft het groene licht gezien en wil extra Nationale Parken en Landschapsparken. Tot 15 september kunnen kandidaten zich melden bij minister Zuhal Demir. De Westhoek liet nu via het burgemeestersoverleg al weten dat ze passen. Het voorstel maakt hen blijkbaar bang, terwijl ze blij zouden moeten zijn dat ze de kans krijgen om een toekomstvisie uit te bouwen voor hun regio. Het toont alleen maar aan hoe gevoelens kunnen bedriegen.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.