Geslaagde Belgendag op Cactusfestival

Oscar and the Wolf. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Waarom duurt het zo lang vooraleer ons land nieuwe regeringen krijgt, terwijl het Cactusfestival erin slaagt om op één dag 10.000 festivalgangers probleemloos samen te krijgen in het Brugse Minnewaterpark voor een uitverkochte muzikale Belgendag?

Met uitzondering van de Britse r&b-zangeres Eliza waren alle acts vrijdag Belgisch. Met SX en Goose stonden zelfs twee West-Vlaamse bands op het podium. Nochtans is het muzikale landschap in België even complex als zijn politiek en maatschappelijk bestel. Je hebt Vlamingen en Walen, net zoals je technofreaks en rockers hebt.

Goose.
Goose.© Davy Coghe

Als redders des vaderlands slagen de Kortrijkzanen van Goose er met hun synthrock beide genres op unieke wijze te vermengen en alle Belgische ravers en rockers te verenigen. Twee jaar geleden al zetten zij het Minnewaterpark in lichterlaaie met een erg stevige set, nu bleven de gitaren jammer genoeg veel meer op de achtergrond. Want voor hun project ‘Goose non-stop’ remixten Mickael Karkousse & co al hun hits.

Uitzinnig publiek

De rocker in ons bleef ietwat op zijn honger zitten, want synthesizers en drum computers kregen vrij spel in zeer lang uitgesponnen nummers. Maar ja, je kunt nu eenmaal van Goose geen liedjes van anderhalve minuut à la Ramones verwachten. Vanaf het nummer ‘British Mode’ ging het publiek uit de bol, tijdens ‘What you need’ waagde zanger Mickael Karkousse zich al tussen de uitzinnige toeschouwers. Gedurende ‘Can’t stop me now’ waanden wij ons eventjes op de Meifoor van Tomorrowland. Met ‘Words’ kreeg het raveconcert een waardige afsluiter.

Oscar and the Wolf.
Oscar and the Wolf.© Davy Coghe

Vrijdagavond bleek dat er in ons Belgenlandje toch ook nog een muzikale taalstrijd uitgevochten wordt. Terwijl vooral jonge meisjes en enkele oudere dames zich naar voor drumden om zo dicht mogelijk bij zanger Max Colombie te geraken, dropen enkele oudere, mannelijke brompotten af richting korte bar.

Oscar and the Wolf was duidelijk hun ding niet. Ten onrechte! Max Colombie ontpopte zich tot een charismatisch zanger, die de toeschouwers op geraffineerde wijze weet te bespelen. Het is opvallend hoe zijn band op zeven jaar tijd internationale allures gekregen heeft. “Zeven jaar geleden speelden wij nog op Vama Veche in Brugge”, zei Max met een knipoog tegen het publiek. Met een vlekkeloos gezongen ‘The Game’ zat het meteen goed. Andere hoogtepunten? De hits ‘Princes’ en vooral het erg funky ‘On fire’, die het hele park deden dansen.

Oscar and the Wolf.
Oscar and the Wolf.© Davy Coghe

Geslaagd

Kortom: Cactus mag terugblikken op een geslaagde eerste festivaldag. Drie opmerkingen. Ten eerste: het geluid in het Minnewaterpark was perfect, in tegenstelling tot vroegere jaren, toen de klankbalans soms middelmatig was, ten koste van de vocalisten. Ten tweede: is het u ook opgevallen hoeveel jongeren zich vrijdagavond opgedirkt hadden voor Cactus? Gladgeschoren, haar gewassen, wat gel of make-up, een modieus pakje aan, als voor een avondje uit op een first date! En dat allemaal voor Max? Ten derde: pas na middernacht roken we voor het eerst een wietgeurtje in het Minnewaterpark. Zo laat! Dat is unicum op een Europees festival! The times they are a changin’! Wij zijn nu vooral benieuwd naar hoe new waver Joe Jackson het er zaterdagavond vanaf brengt. Wordt vervolgd…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten