Geen reden voor onrust bij KVK. En ook niet bij Essevee.

Zulte Waregem ging in het openingsweekend met de billen bloot tegen promovendus KV Mechelen. © belga
Frank Buyse

Senior writer Frank Buyse laat zijn licht schijnen over de competitiestart van KV Kortrijk en Zulte Waregem. Beide Zuid-West-Vlaamse clubs begonnen hun seizoen met een nederlaag. En bij KV Kortrijk zijn er ook nog verkoopperikelen.

Hoe ongerust moet men nu zijn in Zuid-West-Vlaanderen? Vooreerst bij KV Kortrijk, dat dus alweer te koop staat? Al wil de club dat niet helemaal in die woorden toegeven. Maar dat was ook in augustus 2014, toen ondergetekende in dezelfde bewoordingen – “Gezocht: overnemer voor KV Kortrijk” – berichtte over een nakende overname van KVK. Voorzitter Joseph Allijns riep toen meteen “riooljournalistiek” om ‘s anderendaags al te moeten inbinden, de toenmalige eigenaar Vincent De Gryse bevestigde het bericht formeel: “En er zijn meerdere kandidaten om KV Kortrijk te kopen“. Goed acht maanden later was KVK verkocht aan de Maleisische miljardair Vincent Tan. We kopten toen “Leve Tan!”, wat voor nogal wat ongenoegen zorgde. Buitenlandse investeerders werden aangezien als gevaarlijke voetbalgekken die de arme Belgische clubs als hun speeltjes zouden beschouwen. Die gekke Aziaten voorop. En Tan lachte altijd! En Tan had bij Cardiff zelfs de kleuren willen veranderen!

Men vergat dat zonder een overname KVK op een faillissement afstevende en dat toen al duidelijk werd dat de globalisering ook in het voetbal eerder een noodzaak was dan een kwaad. Dat veel clubs alleen konden overleven dankzij buitenlandse investeerders werd de volgende jaren snel duidelijk: zonder Monaco en zonder de Chinese Dai Xiu Li Hawken was respectievelijk van Cercle Brugge en SV Roeselare – om nog maar in onze regio te blijven – al geen sprake meer. Bovendien bleek ook nog eens snel dat KVK van Tan KVK mocht blijven – geen fan ondervond voorgaande jaren Maleisische invloed op de Veekaa.

Uit de reactie van Leterme kan blijken dat KVK een overname niet erg vindt

Alleen: algemeen manager Matthias Leterme ook niet. Afgelopen jaren volgde geen euro investering meer vanwege Tan en co en nu blijkt dat de Maleisische eigenaar ook niet zinnens is te investeren is het stadionproject. Het komt KVK misschien niet slecht uit dat Tan, die zich blijkbaar volledig wil focussen op Cardiff, meteen ook graag de club wil verkopen. En uit de reactie van Leterme kan blijken dat KVK dat ook niet erg vindt.

De club is zonder de centen van Tan bewonderenswaardig zelfbedruipend gebleven, maar het beseft ook dat de nieuwe eigenaars misschien wél investeren in het project. Het blijft met twee woorden spreken – KVK weigert te bevestigen dat er zowat wordt ‘geleurd’ met de club én zo’n overname kan lang aanslepen – en de vraagprijs van 15 miljoen euro lijkt niet realistisch. Maar het nieuws van’KVK Te Koop’is tot tegenbericht niet eens zo onrustwekkend voor de supporters. Want het kan nieuwe perspectieven openen.

KV Kortrijk moest zijn meerdere erkennen in landskampioen RC Genk.
KV Kortrijk moest zijn meerdere erkennen in landskampioen RC Genk.© BELGA

En dan Zulte Waregem, moeten die zich op een ander terrein ongerust maken? Essevee heeft wél een eigenaar die indien nodig centen bovenhaalt – al zal ook Tony Beeuwsaert moeten terugbetaald worden – en Essevee heeft wél al een geweldig stadion en oefencomplex – al wordt de bouw van de nieuwe hoofdtribune uitgesteld. Op dat vlak geen zorgen aan de Gaverbeek. Maar Essevee staat na speeldag 1 wel nog steeds op nul punten. Staat daarmee akelig op de 15de plaats, nog net boven Eupen… En met verplaatsingen naar Genk en Standard is de kans niet klein dat Essevee na speeldag 3 laatste staat met 0 op 9. En is het tegen Charleroi al van moeten. Dan staat Essevee na twee dramatische seizoenen alweer zwaar onder druk. En toch is er geen reden voor paniek. Essevee gebruikte vorige zaterdag zeven nieuwe spelers, waarvan de meesten pas laat aansloten, dat vraagt tijd. En dat zal de eerste weken punten kosten. Maar als Dury zegt: “Ik heb gezworen met Essevee nooit te zullen degraderen”, dan geloven wij hem blind. Omwille van zijn vakmanschap. En omwille van echt wel voldoende kwaliteit met Deschacht, Seck, Govea, Bruno… Afspraak vanaf september.

Reageren? frank.buyse@roularta.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.