Gaat een man vertellen hoeveel tampons we mogen gebruiken?

©Emilija Manevska Getty Images
©Emilija Manevska Getty Images
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

‘Mansplaining’. De term is trending op sociale media. Naar de reden voor die populariteit is het niet ver zoeken. Elke vrouw kan zonder verpinken tien voorbeelden van mansplaining uit haar mouw schudden.

De uitdrukking is een samentrekken van de Engelse woorden voor ‘man’ en ‘uitleg’. Kort samengevat wordt ermee bedoeld dat mannen onnodig en op een nogal neerbuigende manier iets uitleggen aan een vrouw, omdat ze denken dat de dame compleet hulpeloos en onwetend door het leven huppelt.

Gebeurt niet? Wat dacht je van die keer dat een taxichauffeur mij onder mijn voeten gaf omdat ik geen kinderen heb, want “dat is egoïstisch en doet toch echt niet zoveel pijn”. Of het feit dat het in hoofdzaak mannen zijn die beslissingen nemen over de abortuswetten in dit land?

Ik werd al ‘gemansplained’ op alle mogelijke gebieden. En meestal laat ik het aan mij voorbijgaan. Even met de ogen rollen en weer doorgaan. Enkel voor zaken die over mijn lijf, of dat van vrouwen in het algemeen gaan, maak ik een uitzondering. Want als er nu iets is dat mannen niet aan ons hoeven uit te leggen, is het ons eigen lichaam, toch?

Mijn bloed ging maandagnacht dan ook aan het koken toen Maxim Veys (SP.A) een voorstel deed in de Kortrijkse gemeenteraad. Hij wil graag menstruatieproducten gratis beschikbaar maken in onze stad, om zo menstruatie-armoede tegen te gaan. Geweldig initiatief, dat was de rest van de raadsleden het ook met hem eens. Met uitzondering van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), die vond dat “menstruatieproducten niet zo’n ontzettend grote hap uit het budget nemen.” Hij was dan ook tegen het voorstel.

Excuseer? Gaat een man ons nu ook al vertellen in welke hoeveelheid we mogen menstrueren per maand en hoeveel tampons en maandverbanden we daarvoor mogen gebruiken? En dan nog iemand in een voorbeeldfunctie? Daar trek ik als vrouw de grens.

Ik kon de (weinige) vrouwelijke gemeenteraadsleden bijna met hun ogen horen rollen, maar niemand die er wat van zei. Dat kan anders. Dat moet anders. Zet een man gerust op zijn plaats als hij denkt meer te weten over je lijf dan jijzelf. En huppel daarna vrolijk verder.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.