Frigo vol groensels van elders

Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Ik loop hijgend en schreeuwend de trap op. Boven komen drie angstige gezichtjes me tegemoet. “Wat is er aan de hand?” Ik probeer op adem te komen en stamel het uit: “Onze frigo zit vol groensels.”

Hilariteit alom. Eerder die avond was de eerste levering Hello Fresh geland. Lekkere gerechtjes voor drie dagen ver. Makkelijk besteld via het internet, met alles erop en eraan. Alle ingrediënten én bereiding. Netjes in twee dozen verpakt. Winkelen hoeft dus niet. En in een halfuurtje is zo’n gerechtje trouwens klaar. En lekker man! Ook gezond naar verluidt. Veel groentjes. Maar ook wel vlees.

Varkensworst bijvoorbeeld. Van Brandt & Levie. Een bedrijfje van drie stadsjongens uit Amsterdam godbetert. Eens ze uitgekeken waren op de restaurantkeuken in de Nederlandse hoofdstad hadden de drie vrienden na een worstenstage in Corsica en Italië het licht gezien: “We gaan worsten draaien”.

Niet op het plattenland, in Amsterdam. Met vlees van ‘goedgehouden Nederlandse varkens’. Ik woon verdorie op 6 kilometer van Wingene en toch krijg ik hier Hollandse varkensworst aan de deur geleverd.

Maar ik moet het hen wel nageven, ze draaien ze verdomd lekker.

Geen boerenmeid

Maar dat kunnen wij hier toch ook? Hoe is het zover gekomen dat er varkensworsten uit Amsterdam aan mijn deur geleverd worden? En wellicht heb je ze het voorbije weekend ook aan de deur gehad: die superenthousiaste Hollandse promoboys die op een keurig dienblaadje het Hello Fresh-aanbod voorstellen? Geen boerenmeid van om de hoek, wél een jolige Hollandse gozer.

Ik woon verdorie op 6 kilometer van Wingene en toch krijg ik hier Hollandse varkensworst aan de deur geleverd

Waarom doen we dat niet gewoon zélf? Okee, er zijn soortgelijke initiatieven maar zijn die niet duurder? Hoe kan dit? Lage loonkosten? Dit kan toch niet de enige reden zijn?

De afstand hebben die frisse Hollandse kerels alvast tegen. Niet alleen wat hun producten betreft -zo komt de dille uit Kenia, de Oregano uit Spanje (I kid you not); onze noorderburen ontfermen zich ook over de leveringen aan huis. Geen transportbedrijf hoor, wel Hello Fresh-adepten! Met een Hello Fresh-bestelwagen. En een glimlach!

Gezond en lekker eten. Maar de ecologische afdruk is me iets te pijnlijk.
Gezond en lekker eten. Maar de ecologische afdruk is me iets te pijnlijk.© HelloFresh

Het spaarpotje van M.C.

De wereld is een dorp. Allemaal goed en wel maar intussen moeten onze landbouwers wel met hun tractor naar onze hoofdstad trekken om een eerlijke prijs voor hun producten af te dwingen.

Daarom een warme oproep aan die West-Vlaamse noeste werker en/of innovatieve lefgozer: zorg voor een lokaal initiatief. En nee, het is niet omdat M.C. er zijn centen niet in pompt, dat je je idee moet laten varen.

Hier kan je alvast vier mondjes vullen want de formule an sich is fantastisch (en lekker). En als we er onze naburige landbouwers er wat mee kunnen helpen… Tot dan, doen we het drie dagen per week met de jolige Hollanders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier