Excuses aan de voetbalfans, uit plaatsvervangende schaamte

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Wil mij verontschuldigen, ik had hier graag bij de start van de Jupiler Pro League 2020-2021 onze vijf West-Vlaamse eersteklassers alle succes gewenst. Alleen weet ík vandaag nog niet of de nieuwe competitie 100 procent zeker begint op 8 augustus van het verdoemde jaar 2020. De ondernemingsrechtbank van Antwerpen zal donderdag of vrijdag beslissen over de klacht van Westerlo, dat nu ook een plaats claimt in 1A. Een beslissing die de start van de competitie in de weg kan staan.

Excuses dan ook maar, uit plaatsvervangende schaamte, voor het theater van de Pro League de afgelopen maanden. Al is de vergelijking met theater, van drama tot draaideurenkomedie, een belediging voor échte acteurs. Het was misselijkmakend, hoe zowat alle clubs alleen voor eigen (financiële) belangen vochten.

SV Roeselare, bijna failliet, toont zich nu wel heel opportunistisch

Ook SV Roeselare, dat vorig seizoen eerst maar nipt een schaamtelijk faillissement kon vermijden en dan met een berg schulden naast zijn proflicentie greep, maar nu wel heel opportunistisch de plaats van de beloften van Club Brugge in 1B wil inpikken. Geen moment denkend aan de toekomst van het Belgische voetbal: in véél landen spelen de beloftenteams van de topclubs op dat niveau.

Dan meer begrip voor Mandel, dat op puur sportieve argumenten de plaats van Lierse Kempenzonen in eerste nationale claimde en woensdag ook kreeg. Terecht. Bovendien mislukten de (juridische) manoeuvres van Bocholt en La Louvière om naar 18 clubs te gaan. KBVB én Voetbal Vlaanderen had het afgelopen maanden ook zwaar te verduren, waren dan weer de gebeten honden van zowat alle amateurclubs die dreigen door de coronacrisis financieel gewurgd te worden en dus maar schieten op alle instanties in Brussel. Maar ík wil al de bestuurders die hun spelers schromelijk overbetalen voor amateurvoetbal niet te eten geven.

We zouden zo nog even kunnen doorgaan, met excuses voor alle onverkwikkelijke verhalen van afgelopen maanden die jullie, bovenste beste voetballiefhebbers, niet verdienen. Maar bij nader inzien kijk ik toch maar liever samen met jullie uit naar Club Brugge zaterdagnamiddag: revanche voor het bekerdrama?

Naar wat Paul Clement – in een of andere poll genoemd als de eerste coach die zal worden ontslagen – ‘s avonds op Sclessin heeft gebrouwen van het nieuwe Cercletje. Naar Essevee zondagnamiddag: meteen tegen Genk top 8-niveau? Naar KVK zondagavond: eten ze miscast Waasland-Beveren meteen op? En naar het nieuwe KVO maandagavond: tegen Beerschot tonen dat ze wél eerste klasse waard zijn?

Als het allemaal doorgaat tenminste. En hou je goed, Sammy.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier