Er staat geen leeftijd op hoop

© belga
Peter Bossu
Peter Bossu Milieuactivist uit Diksmuide

We hadden het in mijn opiniestukken al eerder over de klimaatbeweging. Ik wil hierop nog eens doorgaan. Met het klimaatdebat is er een nieuwe beweging ontstaan, een nieuwe, jonge generatie die opkomt voor een algemeen belang en koppig actie blijft voeren. De kracht van die beweging verraste me al meermaals, maar wat me soms nog meer van mijn stoel deed vallen, waren de negatieve reacties en verwijten tegen die jongeren.

De jongeren die verantwoordelijkheid opnamen voor klimaat en milieu werden verdacht gemaakt. Ze zouden gestuurd zijn, geleid worden door andere bewegingen en de linkse politiek. Rechts en zeker de extreme kant daarvan schreef en zei overal te pas en te onpas dat al die klimaattoestanden een complot waren van links. Ik las er de voorbije weken pakken mails, facebookposts en andere dingen over. Die gingen me vaak zo ten harte en het waren er zoveel dat ik er soms op slapeloze momenten – en dat is voor mij nogal eens het geval – wakker van lag bleef liggen en van alles dacht. Op een nacht, zo’n paar dagen geleden zelfs aan mijn jeugd, toen ik volgens sommigen uit de voorbeeldige meerderheid ook geleid werd door anderen en gehersenspoeld door de grote vijand van het Westen.

Mijn jeugd was ook die van Anuna en Kyra

Mijn jeugd was eigenlijk zowat dezelfde als die van Anuna De Wever, Kyra Gantois en zovelen anderen van de klimaatacties. Ik ga hier het verhaal niet meer brengen van de jonge klimaat- en milieuactivisten van nu, maar even teruggaan naar eind de jaren tachtig van vorige eeuw en gelijkenissen geven van toen met wat nu is.

Geef toe: je zit in handen van de communisten

De activisten van nu krijgen het verwijt dat ze geleid worden door Groen en door de socialisten. In extreme boekjes en websites lees je zelf dat er meer aan de hand is. Alles zou bepaald en vooral bepaald worden door de linkse partijen. Anuna en co worden dus beschuldigd dat zowat alles wat ze doen gestuurd is door anderen. “Hoe kunnen jongeren van 17-18 jaar anders zo denken, zo’n dingen zeggen, organiseren en actie organiseren”, was overal hun credo.

Ja, kunnen zulke jongeren, kunnen mensen van die leeftijd dat? Ik zeg ja en ik weet waarover ik praat. Toen ik dezelfde leeftijd had als Anuna, Kyra en zovelen van deze klimaatactie kreeg ik dezelfde verwijten. Hoe kan Peter B. uit een arbeidersgezin, wonende in een dorp als Lichtervelde (waar ik opgegroeid ben, school liep en nog altijd trots op ben) en die niet eens mooie schoolresultaten had in het lager, zomaar een milieugroep, een actie voor een nieuw bos en andere zaken in zijn dorp organiseren? Hoe kan hij, die simpele jongen dat? Schrijft hij wel die artikels zelf in “De Lichterveldse Gazette” (een dorpskrant van toen in Lichtervelde, waar ik iedere letter die daarin verscheen in mijn naam, ook zelf schreef).

Niks beter om een beweging te laten groeien dan ze keihard aan te vallen.

Men had toen daar in dat dorp L. in zandig West-Vlaanderen grote moeite met jongeren die actie ondernamen, die hun nek boven het maaiveld uitstaken. Het klinkt nu zowat onvoorstelbaar voor een land als het onze, maar op een bepaald moment stond de politie aan mij ouderlijk huis in Lichtervelde. De boodschap: dat Peter met zijn vrienden JVDB en PL die avond om 17 uur op het kantoor van de politie moest zijn voor een gesprek. Er was een probleem met ons, zo gaf de agent nog even mee. We waren daar en de lokale commissaris vroeg ons uit. Dat er een probleem was met ons, en dat we best bekenden. We zouden opgeleid zijn door de communisten en al onze acties door de Vlaamse KP betaald.

Ik was toen bang van communisten en wist niet wat ik hoorde. Het bleef de maanden en jaren daarop maar doorgaan. Het waren valse verwijten, maar scherpte mij en mijn vrienden om door te gaan en ik heb het nooit gestopt. Ook vandaag nog altijd niet.

Mag dit een les zijn?

Mag dit een les zijn voor mensen – hoe jong ze ook zijn – die te horen krijgen dat ze het enkel doen onder invloed van anderen. Juist door me al die jaren geleden zo aan te vallen ben ik wellicht (sterker) blijven doorgaan. Ik zou dus zeggen: zuurpruimen en co, val Anuna en strijdgenoten volle bak aan. Niks beter om een beweging te laten groeien. Niet akkoord: kom anders af met echte, andere argumenten dan die van complotten. Met dat laatste is volgens een pak van jullie de aarde ook plat en was 9/11 in de VS ook een complot.

Ik kocht net het miniboekje “Wij zijn het klimaat” van Anuna De Wever en Kyra Gantois. De mooiste zin, de mooiste letters op een rij in dat boekje vormen ook de titel van dit stukje. Koop het boekje en geef het aan de buren, de kleinkinderen, de lokale politici… Het kost amper iets en het is een statement. Doen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier