Een zorgeloos seizoen is voor onze vier ‘kleintjes’ geen zekerheid

© BELGA
© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club Brugge begint maandag als laatste West-Vlaamse eersteklasser aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen, Zulte Waregem startte vorige week al, vorige maandag hebben Cercle Brugge en KV Kortrijk de trainingen hervat, KV Oostende volgde woensdag. Overal dezelfde positieve geluiden: “Een zeer goed gevoel.”

Het beste nieuws voor de ‘kleine’ clubs kwam evenwel maandag uit Brussel waar de Pro League eindelijk een akkoord bereikte over het competitieformat voor de volgende twee seizoenen. Zonder een nieuwe, verrassende wending – het akkoord moet op 30 juni nog worden bekrachtigd door de Hoge Raad van de voetbalbond – hebben de kleinere clubs hun slag thuisgehaald: ook de komende twee seizoenen telt 1A 18 clubs. En blijft de competitieformat dezelfde: een Champions’ play-off met vier clubs en een Europe play-off met vier clubs, met halvering van de punten. Met dat laatste was vooral Club Brugge niet blij maar wij wel: die halvering zorgt in de eindstrijd áltijd voor extra spankracht, zeker in een play-off met vier.

Een zorgeloos seizoen is voor onze vier ‘kleintjes’ geen zekerheid

Maar de ‘kleintjes’ konden zich in de handen wrijven: het risico op degradatie is (voorlopig) weer wat kleiner. Het is niet toevallig dat Eddy Cordier, ceo van Zulte Waregem, de grote voortrekker was van 18 clubs in 1A – Essevee moest zich vorige seizoenen al een paar keer uit de problemen worstelen. Idem voor KVK vorig seizoen, KV Oostende in 2019-2020 en Cercle Brugge de laatste twee seizoenen. Het zal hen niet meer overkomen, klonk deze week alvast op de zonnige oefenvelden. In Brugge toonde coach Yves Vanderhaeghe zich opvallend positief over de wil van veel Monegaskische talenten om zich bij Cercle verder te ontwikkelen. “Geen negativisme meer”, luidde het. En in Kortrijk gooide coach Luka Elsner het vorige kwakkelseizoen “simpelweg in de vuilnisbak”.

Het zijn elk jaar in deze periode dezelfde optimistische geluiden, straks zal ook weer overal klinken: “Top 8 moet de ambitie zijn”. Er daarbij snel aan toevoegend: “er moeten wel nog veel versterkingen komen”. In Kortrijk beweerde voorzitter Ronny Verhelst alvast dat de financiële impact van de crisis de transfers niet zal beheersen. Maar intussen slaagt de club er niet in Zinho Gano vast te leggen. Net zoals Essevee zijn topschutter Gianni Bruno niet kon houden. Afwachten wat de volgende weken brengen. Intussen zijn de gedoodverfde degradatiekandidaten van de laatste jaren, Moeskroen en Waasland-Beveren, nu wel effectief gezakt en wordt hun plaats ingenomen door Union en Seraing, in kapitaalkrachtige(r) Engelse en Franse handen. Neen, tot tegenbericht, zijn we er niet gerust in dat KVO, Essevee, KVK en Cercle een zorgeloos seizoen wacht.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.