Een stok in de wielen

Bart Casteleyn © Christophe De Muynck
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Olmen om te beginnen. Dan Tiegem. Buizingen. Balen. Houthalen. Sankt Vith. Zutendaal. Nog eens Buizingen. Westouter. Velzeke. Doomkerke. Nog eens Zutendaal. Lokeren. En tot slot Affligem.

Dit lijstje gaat niet over gemeenten die al zeven weken coronavrij zijn. Of toch niet dat ik weet. Dit zijn de plekken waar ik op kamp ging als Chiroman. Dat ik ze hier redelijk vlotjes uit mijn klavier krijg, zegt veel. Dat we onder vrienden niet vies zijn van een verhaaltje uit het verleden, maar vooral ook dat toen herinneringen voor het leven gemaakt zijn.

Zo kreeg ik deze week een paar flashbacks uit die oude doos. Toevallig zag ik een hoop gasten van ‘mijn’ Chirogroep vertrekken op kamp… met de fiets, en niet veel later met gietende regen in hun nek. Ook wij waren als jonge tiener ooit zo zot om eerst 94 kilometer te fietsen voor we écht aan het bivak begonnen. Ook wij hebben ooit grachtjes gegraven… die het water ’s nachts recht in de tent deden lopen.

De vele leiders en leidsters kunnen niet alleen sjorren, maar ook protocollen volgen

Mijn dagdromen werden nogal cru onderbroken door het radionieuws. Een minister met de bijnaam ‘meester Frank’ pleitte ervoor om alle kinderen te testen voor ze op kamp vertrekken. Een stok in de neus om nadien met een stok door het bos te kunnen lopen? Een stok in de wielen, ja.

Gelukkig voor mijn humeur volgde meteen een reactie van minister Dalle uit Damme. Hij floot zijn collega terug met de melding dat ze de spelregels niet gaan veranderen tijdens de match. En terecht. Die vele leiders en leidsters doen al meer dan een jaar hun best om er het beste van te maken. Ze hebben al bewezen dat ze niet alleen kunnen sjorren, maar ook protocollen volgen én hun verantwoordelijkheid nemen.

En ja, ik weet dat de cijfers stijgen. Maar kunnen we kalm blijven? Niemand staat ervoor te springen, maar laten we bij eventuele verstrengingen niet eerst naar de jeugd kijken. Zij hebben al zo lang hun leven op pauze gezet – voor de gezondheid van ons allemaal. Ze verdienen het om nu herinneringen te maken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.