“Een spelletje voetbal en zijn verstand verdwijnt”

© BELGA
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Zowat heel België is in de ban van het WK voetbal. Mieke Verhelle, nieuwsmanager van KW Kortrijk-Menen, ziet wat dat doet met een mens.

Voetbalgekte. Het bestaat écht. Mannen draaien compleet dol door het spelletje. Voeg er een snuifje alcohol en een plein vol mensen bij en je krijgt verstandige en welopgevoede mannen waarvan het verstand tussen de straatstenen wegsijpelt. Ik geef toe, het virus krijgt ook vrouwen te pakken.

Mannen die je gek verklaren als je durft suggereren dat een bordeaux broek in de mode is, worden instant kleurenblind als ze gezamenlijk naar een match van de Rode Duivels kijken. Een gele broek is plots geen probleem meer. Een hoofddeksel dat alle mogelijke – behalve modieuze – vormen aanneemt evenmin. Ze staren naar het scherm alsof hun leven ervan afhangt. De rest van hun zintuigen functioneert zelfs niet meer.

“Een gele broek is plots geen probleem meer”

Toen Dries Mertens het eerste Belgische doelpunt van het WK maakte, zat ik net in mijn wagen. Normaal switch ik bij voetbalcommentaar meteen naar een andere zender, maar ik had nog een vergadering na de match en wou toch wel kunnen meepraten. Tijdens een pitstop thuis zag ik nog Romelu Lukaku een bal tegen de netten plakken, want ook daar stond de tv uitzonderlijk op voetbal. Een dik kwartier na de wedstrijd reed ik het centrum van Kortrijk binnen. Stapvoets, want tricolore figuren staken zonder omzien de straat over. Ik had geluk en vond een parkeerplaats in de Doorniksewijk. Dankzij een gedateerd bord ‘verboden te parkeren’ dat nog niet was weggehaald.

Het was tegelijk mijn ongeluk. Bij het uitstappen keek ik recht op een tricolore wildplasser. Verwensingen en een lachbui streden om uit mijn mond te rollen. Hij stamelde nog een paar sorry’s en zijn ‘maten’ lagen op de grond van het lachen. Een volwassen man die bij klaarlichte dag staat te urineren tegen een boompje van drie centimeter breed. En dat op een kindvriendelijk evenement terwijl honderden mensen passeren en de politie zestig meter van hem de boel in het oog houdt… Mannen verliezen écht hun verstand door een spelletje voetbal.