Een historisch probleem

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Wat en wie betaal ik als ik mijn energiefactuur vereffen? Niet alleen de leverancier van mijn elektriciteit, maar ook diegene die het elektriciteitsnet beheert én onze federale en Vlaamse overheid. Die vorderen niet alleen accijnzen op het verbruik van elektriciteit maar ook een federale bijdrage én een bijdrage aan het Energiefonds van de Vlaamse overheid. Kortom, het is geen eenvoudige klus om een energiefactuur te ontleden en te begrijpen.

Het eindresultaat – wat we moeten betalen – is wel duidelijk. We kunnen gaan ‘marchanderen’ met onze leverancier en dat levert vaak een voordeel op of we kunnen inschrijven op een groepslevering, dat levert meestal ook winst op, maar we kunnen de netbeheerder niet kiezen. En daar knelt het nu bij een groot aantal gemeenten. Want bij de ene betaal je meer dan bij de andere, tot 220 euro meer soms. Dat zijn flinke bedragen waar je als consument eigenlijk niets over te zeggen hebt, zo lezen we in de reportage hiernaast.

Er zijn altijd redenen om een probleem niet op te lossen

Het is een historisch probleem, wordt er gezegd. Dat is zo met alle problemen, die hebben allemaal een ontstaansgeschiedenis. Dat kan op zich geen reden zijn om het probleem niet aan te pakken. En al zeker niet voor de lokale overheden die aandeelhouder zijn van die netbeheerder. Zij kunnen die ongelijkheid dus wel aanpakken, ze hoeven daarvoor zelfs geen externe hulp te zoeken. Alleen zorgen dat ze onderling overeen komen, een compromis sluiten dus. En dat lijkt niet te lukken, nu niet en binnenkort, zo te horen, ook niet.

Maar de onvrede groeit, onder de aandeelhouders, maar zeker ook onder de energieconsumenten. Als ze het al niet kwijt zijn, dan zijn ze het in elk geval stilletjes aan aan het verliezen: het vertrouwen in al die energiemaatschappijen. De hele vaudeville rond de digitale en terugdraaiende meter met alweer nadelige gevolgen voor wie duurzaam – want in zonnepanelen – investeerde, werkt dat allemaal in de hand.

Als onze lokale politici echt menen dat de ongelijkheid in nettarieven niet meer van deze tijd is, dan lossen zij dat probleem op. Want dat is de enige manier om een probleem weg te werken: door het op te lossen. En dat zo’n oplossing niet voor de hand ligt, dat weten we intussen. Maar neem je politieke verantwoordelijkheid ernstig en pak dit probleem voor eens en voor goed aan. Niet op kosten van de consument, maar als vertegenwoordiger van die consument én van het algemeen belang.

Reageren? jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier