Wat hebben goeie regionale journalistiek en slowen met elkaar gemeen? 'Niets', hoor ik u spontaan denken en in die spontaniteit heeft u gelijk. Maar mag ik u vragen om even voorbij die spontaniteit te komen en samen die gemene deler te ontdekken? Want ja, hij bestaat. Meer, niet zelden is hij de basis voor een duurzame relatie. Wat slowen en goeie regionale journalistiek dan precies gemeen hebben? Nabijheid. En, als het goed wordt uitgevoerd, relevantie in het leven van de ander. De partner, de lezer. Warme nabijheid dus, of het omgekeerde van koele afstand. Afstand houden ! We horen het zo vaak. Als het niet lukt, dan moeten we maar muren optrekken. Hoger en breder. Of de afstand is er vanzelf, door de kloven die er kwamen. En het zijn er intussen veel. Een aantal heeft een naam - de armoedekloof, de achtergrondskloof, de jobkloof... - de meeste niet, maar ze hebben ook iets met mekaar gemeen: ze worden breder ook, en dieper.

Wat slowen en goeie regionale journalistiek precies gemeen hebben? Nabijheid.

Bij KW zijn we niet zo voor muren en kloven. Integendeel, we bouwen graag bruggen. Of beter nog, 'wij westvlaanderen' het liefst van al. En door te westvlaanderen willen wij met onze krant en website West-Vlamingen, zowel binnen als buiten onze provincie, zo vaak en zo veel als mogelijk verbinden met elkaar. Met goeie regionale journalistiek én met een zwoele slow tijdens ons unieke West-Vaamse dansfeest #KWdanst. Jullie hebben die unieke slow overigens zelf gekozen. Met duizenden West-Vlamingen stemden jullie de voorbije weken massaal voor 'Du' van Peter Maffay als favoriete slow. Een oerklassieker, overladen met beklijvende nostalgie en persoonlijke herinneringen. Want een goeie slow is voor het leven....

Welaan dan, nu zondag kan je die formidabele Duitse tegelplakker nog eens dansen op de Grote Markt van Roeselare. Daar laten we samen zien, horen én voelen dat de slow lang nog niet dood is. Integendeel, we zijn ervan overtuigd dat we zondag met KW danst de revival meemaken van de slow. Heel wat West-Vlaamse burgemeesters en schepenen én zelfs de top van de Vlaamse regering gaan daarom graag massaal met jullie even in slow motion... Jij komt toch ook!