Een goede burgemeester ben je voor het leven

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge. © belga
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Zou daar een checklist voor bestaan, voor goed burgemeesterschap? De beste burgemeesters weten een heel dorp of stad rond zich te scharen. Ze kunnen omgaan met tegenstrevers, schatten perfect in welke kritiek op zijn plaats is en welke verwijten onterecht zijn. Een goede burgemeester straalt, laat weinig of geen ruimte voor rancune en beweegt het vlotst in een ruimte en bij mensen die hij of zij geen beperkingen oplegt.

Ze zijn belangrijk, de burgemeesters. We zagen het bij de vorming van de Vlaamse regering, hoe de onderhandelaars niet doof bleven voor de eisen van bijvoorbeeld de plattelandsburgemeesters. Ze hebben een stem én ze halen doorgaans veel stemmen, zeker de burgemeesters die goed in het zadel zitten en zich goed in hun vel voelen.

Burgemeester hoeft niet nog meer aan belang te winnen ten koste van de gemeenteraad

En bij de volgende verkiezingen krijgen de kiezers de indruk dat ze mee helpen bepalen wie hun burgemeester wordt. Een rechtstreekse burgemeestersverkiezing wordt het niet, maar het wordt kleinere partijen in elk geval moeilijker om met succes een anti-burgemeestersfront te vormen. Kortom, die burgemeester is belangrijk en zijn of haar belang (of macht) wordt de komende jaren zeker niet ingeperkt. Voor ons volstaat dat, want de gemeenteraad zelf dreigt aan relevantie in te boeten. Het wordt ongetwijfeld niet gemakkelijker om mensen te vinden die genoegen nemen met een rolletje in de raad. Als meerderheidslid heb je niet zoveel te zeggen op een gemeenteraad en als oppositielid kan je dan wel je zegje doen, maar de meerderheid zal zelden luisteren. Dat is geen gezonde evolutie, zeker niet voor de lokale democratie.

Het valt trouwens op en dat kan u lezen op pagina 6 en 7 hoe de meeste burgemeesters die niet opnieuw de sjerp binnenhalen, bedanken voor een gewoon gemeenteraadszitje. Dat valt te begrijpen, al betekent dat doorgaans toch een verlies aan politieke ervaring in de raad.

Als een burgemeester door omstandigheden (een andere coalitie bijvoorbeeld) uit de boot valt en toch het aura van geliefde burgervader/moeder blijft uitstralen, dan weten we dat daarover geen discussie is: het was heel zeker een goede burgemeester. En dan weten zij beter dan wie ook dat het burgemeesterschap een meesterschap voor het leven is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier