“Een deelname in Hawaï zal er voor Joerie Vansteelant helaas niet meer van komen”

© VDB
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Eén jaar geleden lieten we 10 sportredacteurs van KW een voorspelling maken. Welke atleten stonden voor de doorbraak? Welke ploeg zou een prijs pakken? Wie zou sportief verrassen in 2015? Nu, 1 jaar later, confronteren we gedurende 10 dagen onze collega’s met hun uitspraken van weleer. Perfect voorspeld of zwaar de mist in?

Lang treuren om het afscheid van Xavier ‘X-Man’ Malisse hoeven we niet. Oostendenaar Kimmer Coppejans zet op amper 20-jarige leeftijd zijn opmars verder en beukt in 2015 de deur naar de top 100 van de ATP-lijst open. Hij wordt de twintigste Vlaming die daarin slaagt en krijgt alle tennisfans weer op de banken. Verder zal Joerie Vansteelant uit Torhout sportieve revanche nemen na de stopzetting van zijn profcontract bij Defensie. Hij debuteert in de Ironman van Hawaï met een plaats in de top vijf.

26/12/2014

1. Voorspelling eind 2014 : Kimmer Coppejans bereikt als 20ste Vlaming de top honderd van de ATP-ranking en Joerie Vansteelant stunt met een topvijfplaats op de Ironman in Hawaï.

2. Argumentatie : Kimmer maakt op jonge leeftijd een sterke opmars en is momenteel de nationale hoop bij de jonge tennissers. Joerie leek dan weer op weg naar een sublieme overschakeling van duatlon naar triatlon, ook al is dat niet volledig uitgedraaid zoals gepland.

3. Vaststelling eind 2015 : Kimmer Coppejans bereikte inderdaad in sneltempo de top honderd van de wereldranglijst, al hield hij die positie nauwelijks een maand vast. Tussen januari en mei 2015 steeg hij van de 185ste naar de 97ste plaats, maar nu staat hij 130ste op de ATP-ranking. Joerie Vansteelant greep naast kwalificatie voor de Ironman in Hawaï en trok daaruit zijn conclusies: in augustus kondigde hij zijn afscheid aan als professioneel atleet.

De Torhoutenaar stelde vast dat zijn ambities onhaalbaar waren en besloot er dan ook mee te kappen

4. En wat nu ? : “Wat Joerie Vansteelant betreft, zal die deelname in Hawaï er helaas niet meer van komen. De Torhoutenaar stelde vast dat zijn ambities onhaalbaar waren en besloot er dan ook mee te kappen. Vansteelant veroverde in zijn carrière liefst acht wereldtitels – vijf bij de elite en drie bij de jeugd – het is dus een heel goede zaak dat hij bij het du- en triatlon betrokken blijft als coach en organisator. Als 21-jarige heeft Kimmer Coppejans natuurlijk wel nog kansen genoeg om op te klimmen. Zijn snelle progressie van begin 2015 geeft aan dat er zeker nog meer in zit voor de Oostendenaar, die ook van het Belgische succes mocht proeven in de Davis Cup. Het zou dan ook een verrassing zijn als die stek in de top honderd slechts eenmalig was.”

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier