Natuurlijk hebben wij geen ambassadeur van doen om ons als West-Vlaming te presenteren. Of we dat nu willen of niet, West-Vlaming ben je vanzelf als je hier geboren bent en woont en werkt. Wie hier door omstandigheden terecht komt, die wordt het, ook haast vanzelf. Daar hebben we inderdaad geen ambassadeur voor nodig.

En toch, toch willen we in gesprekken met niet-West-Vlamingen in binnen- of buitenland, de anderen ervan overtuigen dat we best apart zijn, dat we geen doorsnee-Vlamingen zijn, dat we evenmin grensgevallen zijn uit een verloren uithoek van het land. In zulke gesprekken - ga het maar na - laten we maar al te graag horen dat we meer in onze mars hebben dan de meesten vermoeden en dan, op dat moment, grijpen we naar voorbeelden om ons gelijk te staven en te onderstrepen.

In de Ambassadeur herkent West-Vlaming het beste van zichzelf

Dat we dan wel eens al te gretig figuren uit het verleden naar voren halen - cultuurmensen laten dan een hele processie opdraven waarin Gezelle en Streuvels voorop lopen, geflankeerd door Hugo Claus, met in hun kielzog Permeke en Ensor, terwijl sportlui zonder aarzelen Lotte Lambert, Freddy Maertens of Jempi Monseré naar voren schuiven en ondenemers maar al te graag uitpakken met de prikkeldraad van Bekaert of de pikdorsers van Claeys.

Indrukwekkend, dat zeker. En leuk om mee uit te pakken, maar dat is allemaal van vroeger, uit vervlogen tijden. Wie alleen achteromkijkt, mist de toekomst. Hebben wij nu mensen met wie we willen uitpakken? Die uitmunten in wat ze doen en in wie wij een deel van onszelf herkennen? Het antwoord laat zich makkelijk raden: wij hebben die mensen in huis. U hebt ze als lezer van Krant van West-Vlaanderen, als luisteraar van Radio 2 West-Vlaanderen of als kijker van Focus-WTV zelf genomineerd. Tien West-Vlamingen in wie wij geloven, tien West-Vlamingen in wie we een stukje van onszelf vertegenwoordigd zien, tien kandidaat-ambassadeurs.

Straks duidt een jury uit die tien diegene aan die ons op dit moment het best vertegenwoordigt. De man of vrouw met wie wij willen uitpakken om het beste van onszelf in de etalage te plaatsen. Zoals we ons vorig jaar herkenden in alles wat Wim Lybaert, onze eerste ambassadeur, ondernam. We zijn benieuwd wie het wordt. U toch ook?

Natuurlijk hebben wij geen ambassadeur van doen om ons als West-Vlaming te presenteren. Of we dat nu willen of niet, West-Vlaming ben je vanzelf als je hier geboren bent en woont en werkt. Wie hier door omstandigheden terecht komt, die wordt het, ook haast vanzelf. Daar hebben we inderdaad geen ambassadeur voor nodig.En toch, toch willen we in gesprekken met niet-West-Vlamingen in binnen- of buitenland, de anderen ervan overtuigen dat we best apart zijn, dat we geen doorsnee-Vlamingen zijn, dat we evenmin grensgevallen zijn uit een verloren uithoek van het land. In zulke gesprekken - ga het maar na - laten we maar al te graag horen dat we meer in onze mars hebben dan de meesten vermoeden en dan, op dat moment, grijpen we naar voorbeelden om ons gelijk te staven en te onderstrepen.Dat we dan wel eens al te gretig figuren uit het verleden naar voren halen - cultuurmensen laten dan een hele processie opdraven waarin Gezelle en Streuvels voorop lopen, geflankeerd door Hugo Claus, met in hun kielzog Permeke en Ensor, terwijl sportlui zonder aarzelen Lotte Lambert, Freddy Maertens of Jempi Monseré naar voren schuiven en ondenemers maar al te graag uitpakken met de prikkeldraad van Bekaert of de pikdorsers van Claeys.Indrukwekkend, dat zeker. En leuk om mee uit te pakken, maar dat is allemaal van vroeger, uit vervlogen tijden. Wie alleen achteromkijkt, mist de toekomst. Hebben wij nu mensen met wie we willen uitpakken? Die uitmunten in wat ze doen en in wie wij een deel van onszelf herkennen? Het antwoord laat zich makkelijk raden: wij hebben die mensen in huis. U hebt ze als lezer van Krant van West-Vlaanderen, als luisteraar van Radio 2 West-Vlaanderen of als kijker van Focus-WTV zelf genomineerd. Tien West-Vlamingen in wie wij geloven, tien West-Vlamingen in wie we een stukje van onszelf vertegenwoordigd zien, tien kandidaat-ambassadeurs.Straks duidt een jury uit die tien diegene aan die ons op dit moment het best vertegenwoordigt. De man of vrouw met wie wij willen uitpakken om het beste van onszelf in de etalage te plaatsen. Zoals we ons vorig jaar herkenden in alles wat Wim Lybaert, onze eerste ambassadeur, ondernam. We zijn benieuwd wie het wordt. U toch ook?