Echte mannen huilen niet/wel

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze week gaf Stefaan Lammertyn een dappere getuigenis in onze krant. Over zijn mama, die veel te vroeg uit het leven stapte, over zijn strijd tegen depressie en over zijn niet helemaal geslaagde opname in de psychiatrie. Een lastige maar noodzakelijke getuigenis, want echte mannen huilen wél. Het volledige verhaal van Stefaan lees je hier .

Mannen werken en vrouwen zorgen. Mannen zijn natuurlijke leiders, ambitieus, assertief, atletisch en dominant. Vrouwen zijn juist affectief, naïef, vrolijk en gezellig, meelevend, gevoelig, vriendelijk en meegaand. Echte mannen huilen niet, maar een vrouw die zich niet kwetsbaar opstelt, is een bitch. We krijgen het nog altijd allemaal met de paplepel ingegoten. Ook al is ondertussen lang en breed bewezen dat het dikke zever is. Echte mannen huilen wél en een vrouw die niet meteen in tranen uitbarst bij de eerste de beste romantische komedie heeft heus wel een hart.

Het gaat hier niet zomaar om onschuldige stereotypes. Ze hebben een invloed op jou, op mij en zelfs op hele sectoren. Mannen komen nog altijd sneller in aanmerking voor een promotie en bij een kinderdagverblijf zien ze nog steeds liever vrouwen op sollicitatie komen. In sommige gevallen, zoals die van Stefaan, leiden die belachelijke vooroordelen tot zoveel opgekropte gevoelens, dat het gewoon niet meer gaat. Hij, en heel wat mannen met hem, had een therapeut nodig om hem ervan te verzekeren dat het oké is om te huilen. Dat huilen heelt. Dat verhaal wilde hij met ons delen.

En of hij dat nu beseft of niet, dat was een moedige, maar vooral noodzakelijke beslissing. Door het taboe te doorbreken, heeft hij van zichzelf een rolmodel gemaakt. En daar kunnen we er niet genoeg van hebben. Hoe meer mannen en vrouwen, net zoals Stefaan, tegen de genderstroom in zwemmen, hoe meer die veronderstelde onwrikbaarheid van het verschil tussen mannen en vrouwen aan het wankelen raakt. En hoe meer ruimte er ontstaat voor mensen om vrije keuzes te maken in hun werk, opleiding of thuissituatie.

Moet elke man nu meteen een schort uit de kast halen en koekjes beginnen bakken? En elke vrouw meteen de grasmaaier vastnemen? Natuurlijk niet. Het punt is net dat je zelf kan doen waar je goesting in hebt, zonder dat je scheef wordt bekeken en zonder dat de vooroordelen van anderen je tegenwerken. En zeg nu zelf, een goed potje bleiten , kan echt opluchten. Voor mannen én voor vrouwen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.