Drie vingers

© VTM
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Kennen jullie Piet Huysentruyt nog? Natuurlijk kennen jullie Piet Huysentruyt nog. De West-Vlaming die mij en de rest van de wereld worst met appelmoes leerde maken (zonder ongelukken) en daar een aardige euro mee verdiende. SOS Piet loste elke crisis in de keuken op én leerde zijn volk contempleren. Moeilijk woord misschien, maar hij bereikte het met een makkelijke vraag: wat hebben we vandaag geleerd?

Dát is precies de vraag die ik mezelf hier eens wil stellen, nu de crisis in de coronakeuken onder controle lijkt. Wat hebben we geleerd van dat hele virusgedoe? En we gebruiken drie vingers, zoals Piet het altijd heeft gewild.

Eén. Dat een mens meer kan dan velen dachten. Thuis een krant maken bijvoorbeeld. En ondertussen kinderen les geven en entertainen (zonder ongelukken). Geef ons internet en we kunnen werken, leren en zelfs aperitieven. En voor alle duidelijkheid: niets fijner dan écht pingpongen met collega’s en écht klinken met vrienden, maar we zijn flexibel. Dat mogen we wel zeggen na 16 maanden met Covid-19.

West-Vlaanderen is mooier dan velen dachten

Twéé. Dat onze politici meer kunnen dan velen dachten. Het is makkelijk om te toeteren dat ze er niets van bakken. Terwijl we (hout vasthouden) toch op een redelijke manier uit een wereldwijde pandemie lijken te komen. Onze burgemeesters blijken bovendien prima crisismanagers en als het op vaccins aankomt, worden we misschien wel Europees kampioen.

Drié. Dat West-Vlaanderen (nog) mooier is dan velen dachten. We zaten lang in ons kot en ontdekten zo onze achtertuin. We wandelden en fietsten persoonlijke records en trokken massaal de natuur in. De meest populaire plekken waren plots onze provinciale domeinen. 21 telt West-Vlaanderen er, en ze blijven het bezoeken waard.

Piet Huysentruyt weet ook: je moet het ijzer smeden als het heet is. Daarom gaan we deze zomer op zoek naar het allerleukste provinciedomein. En jij moet ons daarbij helpen. Je kan er ijsjes mee verdienen. Lekker toch, Piet?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.