Dorpen en gemeenschappen hou je niet online overeind

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Hoelang is het geleden dat ik nog een bankkantoor ben binnengestapt? Al een hele tijd en was het niet dat we de voorbije jaren afscheid hebben moeten nemen van onze ouders, het zou nog van veel langer geleden zijn dat ik de binnenkant van een bank zag. Vrijwel alle bankverrichtingen kunnen we online en zelfs vanop om het even welke plaats via onze mobiele telefoon regelen. Handig, zeker.

En wie heeft in coronatijden nog cash geld op zak? Op het eerste gezicht lijkt het voor de hand liggend dat banken hun kantorennet afbouwen en zuinig zijn met het automatennet. Dat ze hun beste personeelsleden samenbrengen en op die manier regionale hotspots uitbouwen: je zou kunnen zeggen dat het getuigt van gezond bedrijfsmanagement.

Maar, er is helaas meer aan de hand. Het vertrek van banken uit dorpen en kleinere steden is symptomatisch voor wat er met onze kleinere leefgemeenschappen aan het gebeuren is. Want het zijn niet alleen bankkantoren die komen leeg te staan, ook meer en meer essentiële winkels dreigen te verdwijnen door gebrek aan opvolging. Zo’n lokaal bankkantoor of buurtwinkel die wordt opgedoekt, laat meer leegte achter dan het zielloze pand.

Dé uitdaging voor onze dorpen: denk groots en handel lokaal

Want hoe talrijk zijn de verenigingen en sportclubs niet die bij de plaatselijke bankagent of buurtwinkel elk jaar langs komen om wat sponsorgeld op te halen? In ruil voor een kleine advertentie op de affiche, op shirts of op toegangskaarten. Hoeveel verenigingen blijven gezond overeind als dat straks allemaal wegvalt? Weinig, zoveel is zeker.

En zeker is ook dat we onze lokale gemeenschappen niet met wat online gepruts in de marge levendig zullen houden, zeer zeker niet. Ook al goochelen internetgoeroes en marketeers met een begrip als community. Nee, een echte gemeenschap vorm je op straat, op de stoep, op pleinen en in zalen, in herbergen en in clublokalen. Dáár gebeurt het en dat weten we, sinds corona ons uit elkaar houdt, meer dan ooit.

De banken keren niet meer terug en het aantal essentiële winkels zal beperkt blijven in onze dorpen. Om onze lokale gemeenschappen levendig te houden, om verenigingen en clubs niet verder te laten verschrompelen en uitzichtloos te laten vergrijzen, zullen we creatief moeten zijn. Samen met onze lokale beleidsmensen. Dat wordt dé uitdaging voor onze samenleving na corona: een open geest voor lokale spirit.

Reageren? Mail naar jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier