Dit was écht een unieke kans

Julie Vanloo verbijt de tranen na de uitschakeling, Hanne Mestdagh troost haar. © BELGA
Philip Mestdagh

Coach Philip Mestdagh van de Belgian Cats schrijft wekelijks een column in De Krant van West-Vlaanderen. Deze week blikt hij terug op de pijnlijke uitschakeling in de kwartfinale van het olympisch baskettornooi.

Japan was de meest haalbare kaart in de kwartfinale. Er zat meer in, maar op het allerhoogste niveau worden alle kleine foutjes afgestraft. Emma, Kim en Julie waren op topniveau, maar er waren te weinig anderen die hun niveau haalden. We hebben echt een unieke kans laten liggen om bij de laatste vier op de Spelen te geraken. Jammer.

Voorlopig kunnen we ook niet terug naar België afreizen, want door de covidregels moeten we tot na de halve finales in Tokio blijven. Als één team met een covidgeval zit, moeten wij de plaats innemen. Dat komt omdat wij de ploeg zijn die in de kwartfinale met het kleinste verschil heeft verloren. Wij zijn dus als vijfde geëindigd. Een mooie prestatie, maar nu overheerst vooral ontgoocheling.

“Er zat meer in, maar op het allerhoogste niveau worden alle kleine foutjes afgestraft”

Ten vroegste zaterdagochtend vliegen wij dus terug naar België. Neen, geen vakantie voor mij, want donderdag begin ik alweer bij mijn nieuwe Franse ploeg. Dat wordt heel zwaar. Ik zal even kunnen genieten van het thuis zijn, maar moet er ook snel weer invliegen. Kim en Hanne zullen het wel even rustig aan kunnen doen, want zij worden nog niet meteen op hun club verwacht. Gelukkig ligt Saint-Amand-les-Eaux vlakbij Doornik, net over de grens met België dus. Op 85 kilometer van Ieper. Het komt voor mij op hetzelfde neer als elke dag naar Gent en terug rijden.

Intussen is het ook nog veel te vroeg om over de toekomst van de Cats na te denken, maar sowieso nemen we afscheid van Marjorie Carpréaux en Ann Wauters. Van enkele anderen weten we nog niet wat ze zullen doen. Daartegenover staat dat er jong talent op komst is, maar om nu te zeggen dat zij onmiddellijk de ploeg op dit niveau kunnen dragen, dat wordt niet evident. Daarnaast rest de vraag over mijn eigen toekomst. Ik ben zes jaar bondscoach van de Cats en weet niet wat de federatie van plan is. Ook voor mezelf moet ik nog een evaluatie maken. We zien wel. Morgen is een nieuwe dag. Gedane zaken nemen geen keer.