Dendoncker moet Martinez dankbaar zijn

Leander Dendoncker in actie tegen Kroatië.© Belga
Leander Dendoncker in actie tegen Kroatië.© Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het was geruststellend, de match tegen Kroatië. De collectieve prestatie, de overwinning tegen tenslotte nog steeds de vice-wereldkampioen, de verdediging (maar één kans toegestaan), de kansen, Lukaku, Tielemans… Véél twijfels weggeveegd. Ook de grootste twijfel.

Al maanden wordt gezeurd: wie kan Axel Witsel vervangen? Al wéken werd getwijfeld aan Martinez’ eerste optie: Leander Dedoncker. En enkele dagen geleden nog maar leek Sambi Lokonga, sedert 31 mei reserve, maar toch teruggehaald én meteen door Martinez bejubeld met ‘ik zie een andere en veel rijpere Lokonga’ naar voor geschoven te worden. Want Dendoncker was geen Witsel, Dendoncker leek te weinig. En kon tegen Griekenland toch niet te overtuigen.

Maar zie, Martinez wist beter. En Martinez loste het op. Dedoncker is niet/was nooit een Witsel, de inspirerende regelaar bij wie elke verdediger en middenvelder altijd de bal kwijt kan. Dendoncker is een loper, een krachtige, harde werker voor veel vuil werk. Maar geen die je moet vragen het verkeer te regelen. Geen waardoor alles in elkaar glijdt. En dat loste Martinez geweldig op.

Youri Tielemans, wél eentje die zich altijd perfect aanspeelbaar maakt, moest vaak terugvallen en de ballen opvragen. Terwijl Dendoncker, bijwijlen ook hoger, zich alleen moest focussen op zijn verdedigende werk en zo vaak mogelijk zo simpel mogelijk de bal moest inleveren. En dat liep prima, Tielemans was met Lukaku dé uitblinker en niemand zuchtte achteraf nog over de ‘onmisbare’ Witsel. Uitstekend werk van de bondscoach.

Dát probleem is voor de groepsfase alvast opgelost. Net als de zorgen om de verdediging trouwens. Martinez maakte van ‘wingback’ Castagne voor drievierden weer een gewone back, wat voor een steviger defensie zorgde. En klaar. Neem daarbij de korte, maar uitstekende invalbeurten van Doku (scherper dan Hazard) en zelfs Vanaken (indien nu ook nog wat gebeurt met Tielemans is de smaakmaker van Club toch wel optie één centraal, zeker) en sedert zondagavond is het geloof in de kansen van de Rode Duivels plots een stuk sterker geworden. Maandag klonk in Tubeke ongetwijfeld heel monter: kom erbij, Kevin. Aftellen tot zaterdag nu

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.