De West-Vlamingen zijn (bijna) klaar voor de klassiekers

© BELGA
Tom Vandenbussche

Zondag is het eindelijk zover: met Milaan-Sanremo krijgt het wielerpeloton de eerste grote voorjaarsklassieker voor de voeten geschoven. De komende drie weken wachten met Dwars door Vlaanderen, E3 Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen vier boeiende topconfrontaties voor de West-Vlaamse profs, die conditioneel paraat lijken te zijn.

Vooral Jens Debusschere toonde zich in Tirreno-Adriatico in positieve zin. Jens deed met ritwinst tegen Sagan, Bennett en co veel vertrouwen op en oogt scherp en fris. Nog enkele procentjes beter dan tijdens het openingsweekend, toen hij zich moest beperken tot volgen, maar toch ook al een twaalfde en zevende stek uit de brand wist te slepen. Dat belooft voor volgende week woensdag in Dwars door Vlaanderen, want in die semiklassieker mag hij zijn eigen kans gaan. Gent-Wevelgem zou hem intrinsiek nog een stuk beter moeten liggen, maar meer dan waarschijnlijk zal Jens er moeten knechten voor oppertroef Greipel en/of schoonbroer-in-spe Roelandts.

Wat met Etixx-Quick.Step?

De West-Vlamingen zijn (bijna) klaar voor de klassiekers

Wie ook sterk is: Yves Lampaert. Maar dat wisten we natuurlijk al.
© BELGA

Wie ook sterk is: Yves Lampaert. Maar dat wisten we natuurlijk al. Grote vraag binnen het schijnbaar oppermachtige Etixx-Quick.Step is wat de afwezigheid van Tom Boonen de komende weken zal teweegbrengen. Terpsta, Stybar, Vandenbergh, Trentin ook… Kopmannen genoeg. Wat voor sterke Yves geldt, geldt ook voor Guillaume Van Keirsbulck en Nikolas Maes. De eerste was wat op de sukkel, bereikte voorlopig niet zijn niveau van vorig jaar in maart, maar één positief resultaat kan voor de ommekeer zorgen. Maes daarentegen is al een hele tijd secuur in de frontlinie aanwezig en bewees in de vrijdagrit van Parijs-Nice dat hij méér dan klaar is. Ook hij kan het in een klein groepje in principe afmaken. Wie we ook niet mogen vergeten: Julien Vermote. Zijn 14de plaats in de Strade Bianche bleef door de knappe prestaties van Van Avermaet en Vanmarcke wat in de vergetelheid, maar Julien zou ook in de voorjaarsklassieker zeker zijn streng kunnen trekken. De kans is echter groot dat we hem pas in de Brabantse Pijl nog eens in Vlaanderen aan het werk zullen zien.

De West-Vlamingen die momenteel nog wat onder de radar bleven, zijn de renners van Topsport Vlaanderen-Baloise. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat ze nog niet bepaald van pech gespaard bleven. Jelle Wallays kwam ten val in het openingsweekend. Net als Pieter Vanspeybrouck, die ook in Drenthe tegen de grond smaakte, waar ook Tim Declercq – nochtans sterk op dreef – asfalt mocht kussen en daardoor al de hele week niets kan doen. Jonas Rickaert en neoprof Bert Van Lerberghe zijn nog in een leerproces en Jens Wallays revalideert na zijn knieoperatie. De beste in de rij bij Topsport lijkt Jarl Salomein te zijn. In het verleden offerde hij zich maar al te gemakkelijk op voor de Van Staeyens en Vanbilsens van deze wereld, maar de voorbije weken stapelde hij de ereplaatsen op. Kan hij verbazen in pakweg Gent-Wevelgem? We zouden het hem van harte gunnen.

Eenmansrenners

De West-Vlamingen zijn (bijna) klaar voor de klassiekers

Mag Zico Waeytens in de Brabantse Pijl zijn kans gaan?
© BELGA

Daarnaast zijn er ook nog enkele sterke gouwgenoten die het in buitenlandse loondienst moeten waarmaken. Bij Zico Waeytens (Giant-Alpecin) zal dat vooral in dienst van kopmannen Degenkolb en Kittel zijn, al sluiten we niet uit dat Zico in pakweg de Brabantse Pijl zijn eigen kans zal mogen gaan. Vraag is natuurlijk of de pijp van de nog altijd jonge Ledegemnaar tegen dan nog niet uit zal zijn.

Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge) bewees in 2014 meermaals dat hij over een grote motor beschikt, maar door een val in het Midden-Oosten raakte de Bruggeling wat op de sukkel. Ook Jens is een vraagteken, maar als hij over zijn beste benen beschikt en zijn ploeg volledig in zijn dienst rijdt, mogen we hem vooraan verwachten.

Stijn Devolder (Trek) wil zijn carrière niet afsluiten zonder nog een extra grote koers op zijn palmares en lijkt een prima voorbereiding achter de rug te hebben. In alle stilte, zoals we hem kennen. We kunnen alleen maar het volgende concluderen: hou hem in de gaten.

De West-Vlamingen zijn (bijna) klaar voor de klassiekers

Ook Klaas Lodewyck is nog altijd goed op dreef.
© BELGA

Zijn trouwens ook op dreef: Klaas Lodewyck (BMC) die vrijdag zesde was in Handzame en Louis Verhelst (Cofidis) die altijd goed is voor een uitschieter. Is een vraagteken: Jan Ghyselinck (Wanty-Groupe Gobert), drie jaar geleden nog vierde in Dwars door Vlaanderen en als junior en belofte winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Zijn ploegmaat, ouderdomsteken James Vanlandschoot, zal dan weer goed zijn voor de nodige aanvalskilometers en extra publiciteit voor de sponsor.

Terwijl de Vlaamse voorjaarsklassiekers zich in sneltempo opvolgen, houden we best ook de uitslagen van de buitenlandse wedstrijden in de gaten. Gianni Meersman, intussen al goed voor drie overwinningen, gaat in Catalonië op zoek naar een WorldTourzege. Neoprofs Joeri Calleeuw en Xandro Meurisse vinden in de Ronde van Normandië een parcours op hun maat. En de vier West-Vlamingen van VC Roubaix – Baptiste Planckaert, Maxime Vantomme, Timothy Dupont en Dieter Bouvry – mogen hun (stijgende) conditie etaleren in enkele Franse eendagskoersen op hun maat. Eliot Lietaer en Arthur Vanoverberghe mogen zich dan weer proberen te bewijzen in het middengebergte van de Settimana Coppi e Bartali.

De rol van Boonen

De West-Vlamingen zijn (bijna) klaar voor de klassiekers

Hoe zal er gekoerst worden in de finale van de grote monumenten? Niemand die het weet. Ook Sep niet.
© BELGA

Tot slot vergeten we ook niet dé absolute klassieke topper in onze provincie: Sep Vanmarcke. Onopvallend in de Tirreno, maar dat hij er helemaal klaar voor is, wisten we al langer. Ook voor hem brengt, net zoals dat voor alle andere wereldtoppers het geval is, de afwezigheid van Boonen een hoop onzekerheid met zich mee. Hoe zal er gekoerst worden in de finale van de grote monumenten? Niemand die het weet. Ook Sep niet. Winnen is niet simpel, maar dat hij zijn rol zal spelen, is een absolute zekerheid.

Je hebt het al gemerkt: het worden boeiende weken. Nu genieten maar!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier