De wereld draait door

Het was een dodelijke week op de West-Vlaamse wegen. © BF
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Die ochtend in mijn digitale postbus. Een bericht van (ik tik even over) de Viceminister-President van de Vlaamse regering, Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. Onderwerp van de mail: Bart Somers gaat voor Gemeenten zonder Gemeentehuis. Een nieuwe dag, een nieuw idee van de man uit Mechelen. Zijn vorige inval leidde hier al meteen tot Gemeenten zonder Burgemeester.

Je merkt het, het maakte ons een beetje cynisch. Gemeenten zonder Gemeentehuis, allemaal goed en wel, maar wat wij echt nodig hebben zijn Gemeenten zonder Verkeersdoden. Want die ochtend mochten wij wéér een verkeersslachtoffer melden op onze website. Zes doden in acht dagen in West-Vlaanderen. Andy, Ali, Emmely, Erik,… Altijd iemands vader, altijd iemands kind.

Het is pijnlijk opvallend hoe weinig stof deze dodentol doet opwaaien. De wereld draait door en niemand kijkt nog op. Vinden we het normaal dat er hier in zo weinig dagen zo veel levens worden verwoest?

Het is pijnlijk opvallend hoe weinig stof de dodentol doet opwaaien

Als een wielrenner wint op de weg, delen politici maar al te graag gelukwensen op hun sociale media. Lekker meesurfen op het enthousiasme van het moment. Als we een leven verliezen op de weg, wordt er niets gedeeld. Of zijn we nu té cynisch? Hun bereik zou nochtans kunnen helpen om iedereen met de neus op de feiten te drukken.

Verkeersveiligheid moet prioriteit nummer één zijn. In een week waarin we meer verkeers- dan coronadoden hebben geteld, mogen we dat eisen. Waar wachten we op om een taskforce op te richten? Politici en experts die elke dag werken aan één doel: nul verkeersdoden. De Week van de Mobiliteit is in aantocht, maak er meteen de Eeuw van de Mobiliteit van. En laat ons vooral ook naar onszelf kijken. Wij kruipen achter het stuur. Wij zijn de file. En wij nemen risico’s. Want ook in het nieuws deze week: West-Vlamingen vaakst betrapt voor rijden onder invloed. Wanneer gaan we het eindelijk leren?

Deze jonge vader zou ooit graag zonder zorgen zijn kinderen met de fiets naar het gemeentehuis sturen. Mag dat?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.