De week van in je eentje uit eten gaan

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

We hebben dezer dagen helaas geen enkele manier om deze bijzondere feestweek te vieren, maar toch wilde ik de ‘Week van in je eentje uit eten gaan’ eens aanhalen. Die gaat door van 1 tot en met 7 februari en is ooit ontstaan in een restaurant in New York. De uitbaatster lanceerde er toen speciale menu’s en kortingen voor wie een tafeltje voor één boekte in de aanloop naar Valentijn. Zo wilde ze alleenstaanden een hart onder de riem steken.

Tja, blijkbaar is er een volledige wéék voor nodig om mensen ervan te overtuigen dat het helemaal niet zo raar is om in je eentje uit eten te gaan. Dat vind ik dan weer raar. Ik kan vrijwel niets bedenken dat ik niét probleemloos in mijn eentje zou doen. (Al zou op een tandem fietsen wellicht niet zo evident zijn.) Het zal wel liggen aan het feit dat ik enig kind ben en dus al van kleins af heb geleerd om mezelf te entertainen.

Ik laat me niet tegenhouden door andermans agenda

Voor de meeste mensen met broers of zussen lijkt dat triestig, maar ik heb het altijd een enorm pluspunt gevonden. Ik verveel me namelijk nooit en ik ben er erg zelfstandig door geworden. Ik trek altijd en overal mijn plan, ook in mijn eentje. Voor het eerst alleen wonen, was voor mij amper een aanpassing. (Al moest ik, toegegeven, wel nog mijn moeder bellen om te weten of de pasta in het water moet voor het kookt of pas daarna.)

Er hangt nog steeds een soort taboe over ‘sociale dingen’ alleen doen, zoals op restaurant of naar de bioscoop gaan. Als je dat in je eentje doet, dan ben je zielig, luidt het. Daar ben ik het dus hartgrondig mee oneens. In 2020 bestond 45 procent van alle Belgische huishoudens uit singles en eenoudergezinnen. Mogen die mensen dan nooit meer buiten komen, uit vrees om zielig gevonden te worden? Dat slaat toch nergens op?

Sterker nog: ik vind het eerder zielig als je dingen niét in je eentje durft te doen, maar er altijd andere mensen bij nodig hebt. Als ik naar een concert wil dat mijn vrienden geen fluit interesseert, dan koop ik gewoon één ticket. Als ik een koffie wil gaan drinken, maar niemand tijd heeft om me te vergezellen, dan neem ik een boek mee. Ik laat me niet tegenhouden door andermans agenda. En dat zou u, beste lezer, ook nooit moeten doen. Zeker niet op restaurant. Smakelijk!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.