De tweede amateurklasse staat bol van derby’s, Koksijde eenzaam in eerste amateurklasse

Volgend jaar geen derby's meer voor KVV Coxyde, hier nog aan het wekr op Schiervelde tegen KSV Roeselare. © VDB
Wouter Vander Stricht

De exacte reeksindelingen in de lagere regionen zijn nog niet bekend, maar nu SCT Menen ook de promotie afdwong naar tweede amateurklasse (vroegere derde klasse) wordt dat de speeltuin van maar liefst acht West-Vlaamse ploegen. Dat staat in schril contrast met de eerste amateurklasse waar KVV Coxyde weer het land mag rondcrossen zonder ook maar één echte derby te spelen.

De competitiehervorming zorgde een seizoen lang voor veel vraagtekens, maar ook heel wat animo. In tweede klasse waren de belangen groot, KSV Roeselare kon zich nipt voor eerste klasse B plaatsen, dankzij de licentiecommissie en het BAS die John Bico en WS Brussel een halt toeriepen. Al loopt daar nog een burgerrechterlijke klacht rond. Met onze vier vertrouwde eersteklassers Club Brugge, KV Oostende, SV Zulte Waregem en KV Kortrijk in 1A en Cercle Brugge en KSV Roeselare in 1B telt onze provincie zes ploegen in het betaald voetbal. Zes op 24, dat is één vierde. De vraag is en blijft of dit wel gezond is.

KVV Coxyde mag straks als enige de West-Vlaamse eer hoog houden in de hoogste amateurklasse, een nieuw opgerichte reeks die de opstap moet vormen naar het profvoetbal. De westkustjongens zijn wel wat gewend qua verplaatsingen, maar veel bezoekende toeschouwers zullen er wellicht niet verwacht worden langs het Koksijdse kunstgras.

De tweede amateurklasse wordt er dan weer eentje die wekelijks enkele derby’s zal opleveren. De definitieve reeksindeling moet daar nog bekend raken, maar zeker is dat de acht West-Vlaamse teams samen zullen zitten. Winkel Sport, FC Gullegem, KM Torhout, KFC Izegem, Knokke FC, SW Harelbeke dat nu weer RC Harelbeke gaat heten, KVK Westhoek en SCT Menen, dat de promotie via de eindronde afdwong.

“Gelukkig dat Wervik en Vlamertinge promoveren, anders zat OMS Ingelmunster moederziel alleen in de derde amateurklasse”

Al die ploegen die uit bevordering verdwijnen betekent dat de derde amateurklasse een stuk minder West-Vlaams wordt. OMS Ingelmunster is de enige ploeg die daar blijft, want SK Eernegem, WS Adinkerke en SVV Damme zakten naar eerste provinciale. Gelukkig zijn er met kampioen E. Wervik en SK Vlamertinge (interprovinciale eindronde) twee ploegen die promoveren zat Ingelmunster niet moederziel alleen overblijft.

Ook eerste provinciale wordt voor de helft vernieuwd, vijf ploegen die zakten, twee die promoveren. De introductie van een aantal nieuwe B-ploegen (KSV Veurne, KFC Izegem en waarschijnlijk Dosko Beveren) zorgt ervoor er ook onderin wat vernieuwing optreedt. Dit jaar wisten met KSVK Zwevezele en SV Wevelgem B ook twee B-ploegen te promoveren zodat die dus voor het eerst in derde provinciale zullen aantreden.