De Mol speelt het hard! Dure vrijstelling zet alles op zijn kop

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

De finale van De Mol komt nu wel heel dichtbij. Nog slechts drie kandidaten en een meesterlijke saboteur blijven over. In een bloedstollende zesde aflevering werd iedereen verzocht zijn/haar molboekje af te geven. Voor één keer werd aan de kandidaten gevraagd om hun nieuwsgierigheid gedurende twee dagen te bedwingen. Het bezoek aan Berlijn en het vroegere Oost-Duitsland, met zijn beperkingen en heel veel regels, groeide zo uit tot één van de spannendste opdrachten ooit!

Opdracht 1 – Street art spotten in Berlijn – 3.000 euro verdiend

Zonder hun molboekjes zetten onze vrienden hun weg verder van München naar Berlijn. Dag 15 betekent voor de groep immers eerst kunst werkjes zoeken en ze daarna fotograferen. Berlijn is een prachtige stad, niet voor niets wereldwijd bekend voor zijn street art. De kandidaten speuren daarna bij replica’s naar de subtiel aangebrachte verschillen. De groep werkt fantastisch samen en maar liefst zes van de zeven verschillen worden gevonden! Philip heeft op het einde de kans om het bedrag te verdubbelen. De docent marketing lijkt vooraf héél gerust in de goede afloop, maar hij faalt.

Opdracht 2 – Flightsimulator – 0 euro verdiend

Twee keer uitkijken alvorens je ooit nog eens op een Boeing 737 stapt. Met co-pilote Jasmien en piloot Lennart in de cockpit zal het opstijgen – met de nodige horten en stoten – wel lukken, maar fasten your seatbelts wanneer de luchthaven van bestemming nadert.

Ook in deze tweede opdracht moest de groep flink samenwerken en eigenlijk lukt dat wonderwel. Het team op de grond voorziet de nodige kerosine via het werpen van papieren vliegertjes. De toren zorgt voor de nodige ondersteuning wanneer het fout dreigt te lopen (een plotse tegenligger, zware turbulentie, een vleugel in brand of een elektrische panne). Een stoomcursus vliegen staat echter niet gelijk met een pilotenopleiding, dus een c rash (in plaats van 3.700 euro voor de pot), op enkele honderden meters van Zaventem, kan spijtig genoeg niet uitblijven.

Wat valt er op?

Sven wil zijn voetjes op de grond houden, gevolgd door Philip. Annelotte kiest als derde en laatste voor de opdracht op de grond. Heeft Annelotte geoefend om dat papieren vliegtuigje in de lucht te houden en wil ze daarom liever niet in de cockpit? De pot blijft steken op 17.600 euro en Annelotte heeft het direct over die 4.000 euro die ze zeker gaan winnen. Co-pilote Jasmien kan opeens niet meer aan haar pedalen, maar wat heeft piloot Lennart nu eigenlijk uitgespookt?

Opdracht 3 – het verraad – 10.000 euro uit de pot!

Gilles De Coster was vooraf duidelijk toen hij de molboekjes afnam van alle kandidaten. Niets opschrijven gedurende twee dagen levert 4.000 euro op voor de groep. Maar wat als je iedere kandidaat afzonderlijk in een ruimte stopt waar ze hun molboekje met balpen terugvinden, samen met de dossiers van hun medekandidaten?

Voor twee van de vijf is de verleiding te groot: Jasmien en Philip. Kennis is macht en het valt voor dit duo te moeilijk om te weerstaan aan zo’n groot voordeel tijdens de eliminatie.

Op het einde van de aflevering komt de aap uit de mouw. Gilles confronteert in de dagboekkamer iedere kandidaat met de vraag: ‘Verdenk je iemand anders te hebben gekeken?’ Hij deelt tevens mee dat er wel degelijk in de dossiers werd gepiept. Alles staat op beeld. Wie niet heeft gekeken, krijgt de kans om een bod te doen op het inzien van de beelden.

Wie als hoogste bieder uit de bus komt, mag één van de vijf filmpjes bekijken. Als uit dit filmpje blijkt dat die persoon de dossiers echt heeft bekeken, dan krijgt die hoogste bieder een vrijstelling! Jasmien en Philip voelen de bui al hangen, zij vallen uit de boot. Annelotte biedt 2.000 euro, Sven heeft er maar liefst 7.600 euro voor over, maar het is Lennart die de hoofdvogel afschiet. Maar liefst 10.000 euro verdwijnt uit de groepspot. Lennart sleept die belangrijke vrijstelling in de wacht. Hij verdedigt zijn keuze door eerst de groep te verwijten dat ze een bende egoïsten zijn, vervolgens begint hij beschuldigingen te uiten.

Jasmien en Annelotte krijgen ervan langs omdat ze eerder pasvragen verkozen boven geld en Philip (zijn filmpje liet hij zien) acht hij verantwoordelijk voor het verkwanselen van de 4.000 euro.

De groep reageert verbaasd en geschokt. Verraad wordt vandaag wel degelijk beloond. Sven houdt zich opvallend op de vlakte, maar plaatst toch ook vraagtekens bij de harde woorden van Lennart. Wat een apotheose van alweer een fantastische aflevering.

De grote conclusie van deze avond is dat de Mol de voorbije twee weken zijn of haar best kan gedaan hebben, omdat hij of zij maar al te goed wist dat er vandaag veel geld uit de pot kon gespeeld worden! Alles valt dus te herbekijken!

Jasmien

Als Mollenvanger voor KW kreeg ik de mogelijkheid om enkele vraagjes te stellen aan de afvaller, de fanatieke en enthousiaste advocate Jasmien uit Ternat.

Dag Jasmien, zo spijtig! Veel Vlamingen vonden je verdacht. Met welke kandidaten heb je een fijne band gekregen?

Jasmien Foré: ‘Ik vond iedereen oprecht heel fijne mensen, maar Annelotte en ik waren wel heel snel heel close. Lennart huppelde vrolijk met ons mee en ik zag ons wel als de drie musketiers (lacht).’

Waar liep het voor jou fout? Wat heeft je de das omgedaan?

Jasmien Foré: ‘Eens je iemand in het vizier hebt zie je in elke handeling wel iets verdacht en lijkt alles in het plaatje te kloppen. Ook het feit dat je bij een groen scherm denkt dat je toch minstens enigszins op een juist spoor zit. Terwijl dat gewoon ook kan betekenen dat er iemand anders ook verkeerd zit en jij toevallig één vraag meer juist hebt of net iets sneller was. Ik bekeek altijd de vragen van elke vorige eliminatie en op wie ik had ingezet. Zo dacht ik mensen te kunnen uitschakelen op wie ik nooit eerder had ingezet.’

Hoe vervelend was het om De Mol te moeten verlaten?

Jasmien Foré: ‘Verschrikkelijk. Ik was echt heel erg kwaad op mezelf. Ik had zo graag tot het einde meegegaan. Ik was vertrokken met de gedachte dat ik heel gauw zou afvallen, maar toen ik eliminatie na eliminatie overleefde begon ik er wel in te geloven. Nu ben ik vooral heel dankbaar dat ik zo lang heb kunnen meedoen (lacht).’

Hoe was de rit naar huis?

Jasmien Foré: ‘Het zal niet verbazen dat ik zeven van de acht uur geslapen heb. Dan nog een héél emotioneel mailtje naar Kelly en Nele, een fijn babbeltje met Marc en ik was thuis (lacht)!’

Bedankt voor de fijne babbel, Jasmien. Je was een superleuke kandidate!

Beste lezer van KW, we kijken alvast uit naar het spannend vervolg.

De groep heeft nu slechts 7.600 euro in kas van de intussen 79.000 te winnen euro.

Lennart blijft mijn briljant (en brutaal) Molletje, maar tegen vrijdag beloof ik alle kandidaten nog eens aan een nauwkeuring onderzoek te onderwerpen! Een belofte op de Leerdammer.

Tot ‘Ollemolle Mol’!

Mollengroetjes,

Marc Denys

Mollenvanger Marc Denys laat ook dit seizoen zijn licht schijnen over De Mol.

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.