De missie van Devolder

© BELGA
Tom Vandenbussche

Zondag kunnen twee West-Vlamingen de Ronde van Vlaanderen winnen: Sep Vanmarcke en Stijn Devolder. Jawel, de laureaat in 2008 en 2009 kan met een derde zege op gelijke hoogte komen van Johan Museeuw.

De Hotondberg in Ronse in 2007, de Eikenmolen in Sint-Maria-Lierde in 2008 en 2009, de Keizersberg in Leuven in 2010 en de Côte d’Ortho in La Roche-en-Ardennes in 2013. Vijf historische momenten in de geschiedenis van het Belgische wielrennen. Het leverde Stijn Devolder drie nationale titels op de weg en twee triomftochten in de Ronde van Vlaanderen op. Telkens solo én met ruime voorsprong.

Al dan niet op kousenvoeten wegrijden en vervolgens de tegenstand versmachten in een eenzame tocht richting aankomst, het is al van jongs af het handelsmerk van de verlegen Bavikhovenaar die in Sint-Lodewijk-Deerlijk woont. Zo deed hij het als junior in de nationale titelstrijd op de weg en zelfs twee keer in de Ronde van Vlaanderen voor 17- en 18-jarigen. Als belofte voegde hij er heroïsche zegetochten in Waregem en Harelbeke aan toe.

Zondag gaat sterke Stijn voor een zesde coup. De vraag is alleen: op welke helling slaat hij toe? Weer op de Hotondberg, op 27 km van de eindmeet in Oudenaarde? Of wacht hij tot de uitloper van de Oude Kwaremont richting Paterberg? Hoe dan ook moeten de favorieten – Kristoff, Terpstra, Thomas, Stybar, Vandenbergh, Vanmarcke, Van Avermaet – rekening houden met de intussen 35-jarige krijger uit West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier