De fans van Club verdienen woensdag een heerlijk Europees avondje

© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Hans Vanaken bevestigde, Charles De Ketelaere, in Wales een eerste basisplaats, deed dat niet. Maar Qatar 2022 ligt nog precies een jaar ver, alle tijd voor beide Bruggelingen om zich tegen dan op te werpen als volwaardige Rode Duivels.

De nationale ploeg kan nu tot juni, Nations League, in de ijskast. Tot dan primeren de belangen van Club. En die zijn meteen de komende twee weken bijzonder groot. De competitie wordt hervat in Mechelen. Geen cadeau en Club laat Union, zondag op bezoek bij het wegglijdende KV Oostende, toch maar beter niet verder uitlopen – Aimé Anthuenis noemt de kleurige Brusselse promovendus zelfs de enige titelconcurrent van Club. Club won dit seizoen in 14 competitiematchen nog maar 7 keer, is in eigen land duidelijk niet langer beter dan de rest. In Mechelen én in Genk, daaropvolgend, moet blauw-zwart zijn status van absolute nummer 1 in België weer opsmukken.

Drie dagen later bekert Club dan nogmaals in Genk, uitschakeling in de achtste finales zou voor de ambitieuze landskampioen een ferme klap zijn. Hopelijk voor Club geen tweede op één week tijd, volgende woensdag is er eerst nog de cruciale Champions Leaguematch Club-Leipzig. Twee aartsgevaarlijke weken dus… De achtste finales van de Champions League – mits winst misschien nog haalbaar – was dé grote doelstelling, niét Europees overwinteren zou een wel héél zwáre klap zijn, gezien de stappen die Club de afgelopen jaren in Europa zette. Bovendien brengt een gelijkspel alweer 930.000 euro op, wat de teller voor deze Champions League al boven de 35 miljoen euro zou brengen. De pakweg 4 miljoen voor de drie recettes inbegrepen. Club heeft dit seizoen trouwens Europees al 10 miljoen euro meer verdiend dan alle andere Belgische clubs samen.

8 miljoen euro is niet van die orde dat Club Europees niet meer kan meedraaien

Het kan een ander licht werpen op het paniekvoetbal van de topclubs, Vincent Mannaert op kop, toen de nieuwe fiscale maatregelen voor topclubs van de regering uitlekten. “De doodsteek van het Belgische topvoetbal”, luidde het. Ze zouden Club maximaal 8 miljoen euro kosten. Niet in die orde dus om Europees helemaal niet meer te kunnen meedraaien. En sociaal rechtvaardiger. Deze week raakte overigens bekend dat Club voor het coronaseizoen 2020-2021 een jaarrekening kon neerleggen met 1,9 miljoen euro winst. Ondanks 13 miljoen euro minder matchopbrengsten. Met dank aan de fans want meer dan de helft van de abonnees vroeg geen geld terug voor een seizoen dat op drie matchen na voor gesloten deuren werd gespeeld. Dié fans, minder bezig met eigen financiële belangen, verdienen woensdag een heerlijk Europees avondje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier