De centen van Eden

© BELGA
Tom Vandenbussche

Altijd weer opnieuw vertellen we de anekdote. Op een familiefeest of op bezoek bij vrienden. We maakten er in oktober 2017 een reportage over en de titel luidde: 1’02”. Tweeënzestig seconden. Dat ging als volgt. Guillaume Van Keirsbulck reed op 4 juli 2017, tijdens de vierde rit van de Tour de France, 190 kilometer op zijn eentje voorop, aan een gemiddelde snelheid van 40,35 km per uur en een vermogen van 333 watt.

Hij kwam als eerste boven op een helling van vierde categorie, kwam als eerste voorbij aan de tussensprint van de dag en kreeg na afloop de welverdiende prijs voor de strijdlust. Het leverde Van Keirsbulck de best wel bescheiden som van 3.700 euro op. Dat bedrag moest hij delen met zijn acht ploegmaats en ook het personeel van Wanty-Groupe Gobert deelde (een klein beetje) in de prijzen.

Wij maakten in deze krant prompt de vergelijking met Eden Hazard, op dat moment Belgiës best betaalde voetballer met een jaarloon van ruim 20 miljoen euro. Om 3.700 euro te verdienen, zo berekenden we, moest Hazard één minuut en twee seconden … ademen. Meer zelfs, in 2019 berekende Het Nieuwsblad dat Hazard met zijn jaarloon alle 144 Belgische profwielrenners, samen goed voor zo’n slordige twaalf miljoen euro, ruimschoots kon onderhouden.

62 seconden, de tijd die Hazard moest ademen om 3.700 euro te verdienen

Wat we willen meegeven: op onze website vind je de prijzengelden van de wielrenners in 2021 terug, maar neem de bedragen die aan bod komen alsjeblieft niet te serieus. Ja, het geeft mooi weer hoe groot de financiële verschillen in het profpeloton soms zijn. Ja, het geeft in de meeste gevallen ook heel mooi weer of een renner goed of minder goed gepresteerd heeft. En ja, het is soms leuk vissen als we tijdens het wielerseizoen deze boeiende reportage aan het voorbereiden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Pieter Vanspeybrouck zich tijdens de slotrit van de Ronde van Polen in de vroege vlucht nestelde en de wereldberoemde – nietwaar? – Premia Specjalna 65 lat Totalizatora Sport mee, goed voor een niet onaardige premie van 2.200 euro, mee naar Meulebeke bracht? Pieter kroonde zich op die manier prompt tot slimste tussensprint-Belg van 2021. Al uitgerekend hoelang Eden Hazard daarvoor moet ademen? 0’39”16.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.