De beste onderhandelaar bemachtigt de sjerp

© PHK
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Vincent Van Quickenborne wil zichzelf opvolgen als burgemeester van Kortrijk. Maar er zijn kapers op de kust. Mieke Verhelle, nieuwsmanager van KW Kortrijk-Menen, weegt de kandidaten ten opzichte van elkaar af: “Wie zijn tegenstander het best kan inschatten, zal de sjerp pakken.”

Sinds vorige week zijn alle kandidaat-burgemeesters voor Kortrijk bekend. Daarmee komt een eind aan het stilzwijgen van de huidige burgervader. Hij wou zo lang mogelijk zonder campagnedruk besturen. Het lange wachten heeft wellicht ook te maken met het feit dat Vincent Van Quickenborne graag alles onder controle heeft. Hij gaat geen uitdaging aan waarvan hij niet weet dat hij kans heeft om slagen.

Zes jaar geleden twijfelde hij tot een paar weken voor de verkiezingen aan zijn kansen. Alhoewel hij besefte dat het momentum juist zat. CD&V, met Stefaan De Clerck op kop, was destijds dé uit te dagen partij. Dat de kopman van de christendemocraten toen niet in de gaten had dat de andere partijen tegen hem samenspanden, wordt hem binnen de partij nog altijd door velen kwalijk genomen. Gelukkig voor de partij verdwijnen die ‘oude ergernissen’ samen met enkele oudgedienden stilaan van het toneel. De nieuwkomers dragen geen littekens van het verleden.

De burgemeester speelt in op de trend dat mensen nog weinig sympathie hebben voor de traditionele politici

Bij Open VLD, of het Team Burgemeester, staan ook heel wat nieuwe gezichten op de lijst. Mensen die niet aan een politieke partij of een kleur verbonden zijn. Daarmee speelt de burgemeester – een geboren marketeer – handig in op de trend dat mensen nog weinig sympathie hebben voor de traditionele politici.

Dit keer mengt ook SP.A, met Philippe De Coene, zich in ook in het burgemeestersdebat. Hij heeft de voorbije zes jaar zijn stempel kunnen drukken op het OCMW-beleid. Vanaf volgend jaar zit het OCMW ingekapseld in het gemeentebestuur. Zijn partij heeft in Kortrijk aan populariteit gewonnen. Dus lijkt een job als burgemeester de volgende logische stap.

De uitdager van N-VA,Axel Ronse is eerder onbekend in onze stad, maar het nationale partij-effect speelt in zijn voordeel. Heel wat uitdagers dus voor de huidige burgemeester. Het zal vooral zaak zijn wie het best kan onderhandelen en zijn tegenstander kan inschatten, wie de sjerp zal bemachtigen. Een manier van werken die zes jaar geleden werd ingevoerd.