Dank u Sinterklaasje

© belga
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Frederic Vansteenkiste is getrouwd en papa van twee dochters. Hij werkt voor afvalintercommunale MIROM in Roeselare. In deze blog kan je lezen hoe hij en zijn gezin door het leven gaan zonder auto.

Liefste Sinterklaas

Mijn naam is Frederic, ik ben (nog net) 39 jaar en ik ben het afgelopen jaar braaf geweest. Denk ik. Oké, ik heb mij daar wel een keer boos gemaakt op die mevrouw met haar BMW die vond dat ze aan 65 per uur voorbij de schoolpoort moest rijden, dat is waar. Ik heb ook wel eens vuile woorden geroepen. Naar mensen die met hun grote auto door onze straat reden terwijl ze op hun gsm aan het kijken waren. Of naar die opgefokte gast met zijn blitse kar die dacht dat hij over een volle witte lijn mag rijden omdat hij er net een gesnoven had. Ik heb ook wel een keer mensen uitgelachen Sinterklaas. Mensen die hopeloos vast zaten in een file naar huis, terwijl ik er met mijn fiets gezwind voorbij reed bijvoorbeeld.

Dus ja… hopelijk ben ik toch flink genoeg geweest om toch een cadeautje te kunnen krijgen.

Hieronder vind je een overzicht van wat ik graag zou willen:

1. Een Tesla voor mijn vriend Ignace. Jawel, u leest het goed, niet voor mij, maar voor een vriend. Dat zit zo, Ignace is eigenlijk veel braver geweest dan ik. Hij roept alleen vuile woorden naar voetballers van de verkeerde ploeg en hij was zo sympathiek om zijn eigen auto nu al meer dan een jaar met ons te delen. Daarom vind ik dat hij een mooie blinkende blauw-zwarte Tesla in zijn schoentje (of beter: op de parking aan zijn deur) mag krijgen, lieve Sint. Een Tesla is ook goed voor de natuur en ik vermoed dat u – als u in hemel woont – ook liever niet in al die uitlaatgassen zit. Wilt u er wel zeker voor zorgen dat de zetel van de bestuurder aanpasbaar is? Want Ignace heeft kortere beentjes dan ik. Als u nog een lange elektriciteitskabel heeft liggen, dan mag u die er ook nog bij doen. Want ik heb nog niet zo heel veel oplaadpunten gezien in Roeselare

2. Een racebaan. Of ja… het moet niet echt om te racen zijn hoor. Gewoon een baan eigenlijk. Er moeten geen loopings of special effects in zitten. Liefst niet zelfs, dat mag gewoon een baan zijn tussen ons thuis, de school van mijn dochters, mijn werk en dat van mijn vrouw Kim. Dus liefst lang en groot genoeg, zodat we er op kunnen met onze fietsen. Maar veel breder moet dat niet zijn. Autootjes moet u er niet bij leveren, het mag gewoon een vrije en lege baan zijn, da’s eigenlijk ook een stuk veiliger. Andere kindjes die met de fiets zijn mogen ze wat mij betreft ook gebruiken, ik ben wel iemand die speelgoed kan delen. Het is niet zo belangrijk of die baan dan in asfalt, beton of zo’n bordeaux-achtig spul is dat zo goed bolt, als er maar geen putten of bulten zijn en liefst ook geen glasscherven.

Over uw stoomboot zal ik het dan wel een andere keer hebben

3. Een hippe fluojas, met dino’s of iets anders. Ik héb natuurlijk al een fluojas hoor Sinterklaas, want ik besef goed genoeg dat ik maar beter zichtbaar ben als ik me op donkere of mistige dagen in het verkeer begeef. Of gewoon in de buurt van weggebruikers die maar een half oog op de weg gericht houden. Maar u weet ook: de meeste fluojasjes zijn eigenlijk wel een beetje saai. Ik zeg niet dat we terug moeten naar de foute flashy fluo prints van de nineties, maar gewoon geel of oranje met een grijze streep is ook maar gewoontjes hé. En ik wil ook niet versleten worden voor een verdwaalde gilet jaune natuurlijk. Daarom wil ik graag een hippe fluojas van Jurassic Park of Star Wars of zo. Iets met een felgroen lichtzwaard misschien. Of eentje met een T-rex met fluorescerende tanden. Wel geen van Fortnite, want da’s voor baby’s.

4. Autodeelbarbie. Ik vind het fantastisch, Sinterklaas, dat Barbie intussen toch stilaan niet alleen meer de tuttige trezebees is die ze jaren is geweest. Dat er ook een professorbarbie is, een voetbalbarbie en een astronautbarbie. Het is eigenlijk een beetje erg dat het zo lang geduurd heeft. Maar zelf wil ik dus liefst Autodeelbarbie. Die heeft eigenlijk net de onrealistische contouren van haar soortgenoten – da’s nog een werkpuntje – maar doordat ze geen fortuin moet geven aan zo’n onnozele roze auto voor zichzelf, heeft Autodeelbarbie veel centjes over die ze dan andere leuke dingen kan spenderen. Aan een handgemaakte duurzame handtas bijvoorbeeld, of aan een coole fietshelm.

5.Een treintje. Ooh, dat zou ook leuk zijn Sint. Zo’n treintje dat vlotjes (en liefst op tijd) van het ene naar het andere station spoort. Ik denk dan niet zozeer aan het soort dat gewoon in een kringetje tuft of in zo’n 8-vorm toertjes afmaalt, maar aan een treintje dat vlot vanuit Roeselare (of pak nog Brussel of Rijsel) naar grote steden in Europa snelt, doorheen prachtige groene landschappen zodat je gewoon een tijd naar buiten kan turen en je niet moet inzitten met files, verkrampte benen of pèage. En zonder dat je dus het vliegtuig op moet. Dat mag gerust ook ‘s nachts rijden trouwens, dat treintje. Dan zie je niet zo gek veel van die prachtige landschappen, maar dan kan je wel mega ver reizen terwijl je gewoon slaapt. En dan word je de ochtend nadien gewoon wakker terwijl je ongemerkt half Europa bent doorgereisd. Als er nog budget is voor sporen, dan mag je er leggen naar Noorwegen, Slovenië, Oostenrijk en … eh… Nieuw-Zeeland.

Dank u Sinterklaasje
© FV

Zo, dat is mijn verlanglijstje lieve Sint. Ik zal dan volgende week mijn schoentje zetten zoals dat hoort. Ik zal er dan een wortel insteken van boer Ivan van de Lokaalmarkt, voor uw deelpaard. Ik hòòp toch dat u uw paard deelt, want als u dat maar een paar weken per jaar gebruikt, dan is dat ook maar een nutteloze investering . Bovendien zal Slechtweervandaag er – net zoals z’n soortgenoten op vier wielen en met iets meer pk’s – ook geen deugd van hebben van te lang stil te staan.

Over uw stoomboot en hoe het daarmee zit qua uitstoot zal ik het dan wel een andere keer hebben.