Deze week dompelen we de krant onder in een bad van streetart. Want de invloed van het kunstenfestival The Crystal Ship op Oostende, dat is niet te onderschatten. Het 'schip' is met deze vierde editie definitief verankerd in de stad aan zee en zit, dixit Peter Craeymeersch, in het DNA van Oostende?

Speciaal voor De Zeewacht portretteerde de Britse kunstenares Helen Bur vijf Oostendenaars die iedereen kent. Ik ging daarvoor twee ochtenden lang met haar op stap. Overal waar we kwamen, werden we letterlijk met open armen ontvangen. Want kunst ontroert niet alleen, ze verbindt vooral. En al helemaal als die kunst gewoon op straat te vinden is. Vandaag hoef je niet meer naar een museum of galerie om naar een schilderij te kijken. Trek gewoon de straat op en vergaap je aan indrukwekkende muurschilderingen, maar ook aan kleine interventies zoals de schilderijtjes van Helen Bur.

Kunst ontroert niet alleen, ze verbindt vooral, en al helemaal als ze gewoon op straat te vinden is

Terwijl Helen visverkoopster Dini vereeuwigde op de Vistrap, bleven er heel wat mensen staan kijken hoe het werk vorderde. Ze namen foto's, spraken haar aan. En zo gaat het er al een hele week aan toe in de Oostendse straten. Kunst zorgt niet alleen voor verbinding, maar ook voor verwondering. Een andere manier van naar de wereld te kijken. Al is het maar door bij een fietstochtje door de stad te denken: déze muur is echt geschikt voor een kunstwerk van The Crystal Ship. Of door omhoog te kijken in de hoop daar iets te zien dat je nog niet eerder zag. Of omlaag, naar kleinere kunstwerken die de onderkant van gevels bevolken. Denk aan de ondertussen erg populaire vuilnismannetjes van Jaune.

Ja, Oostende is tegenwoordig niet alleen bekend voor Ensor, garnalen en de Mercator. Vandaag komen mensen ook voor de fantastische kunstwerken die je hier gewoon, zomaar, gratis en voor niets, in het straatbeeld kan bewonderen. En dat met een flinke portie rock'n roll - het blijft Oostende - erbovenop. Graag méér van dat!

Deze week dompelen we de krant onder in een bad van streetart. Want de invloed van het kunstenfestival The Crystal Ship op Oostende, dat is niet te onderschatten. Het 'schip' is met deze vierde editie definitief verankerd in de stad aan zee en zit, dixit Peter Craeymeersch, in het DNA van Oostende?Speciaal voor De Zeewacht portretteerde de Britse kunstenares Helen Bur vijf Oostendenaars die iedereen kent. Ik ging daarvoor twee ochtenden lang met haar op stap. Overal waar we kwamen, werden we letterlijk met open armen ontvangen. Want kunst ontroert niet alleen, ze verbindt vooral. En al helemaal als die kunst gewoon op straat te vinden is. Vandaag hoef je niet meer naar een museum of galerie om naar een schilderij te kijken. Trek gewoon de straat op en vergaap je aan indrukwekkende muurschilderingen, maar ook aan kleine interventies zoals de schilderijtjes van Helen Bur.Terwijl Helen visverkoopster Dini vereeuwigde op de Vistrap, bleven er heel wat mensen staan kijken hoe het werk vorderde. Ze namen foto's, spraken haar aan. En zo gaat het er al een hele week aan toe in de Oostendse straten. Kunst zorgt niet alleen voor verbinding, maar ook voor verwondering. Een andere manier van naar de wereld te kijken. Al is het maar door bij een fietstochtje door de stad te denken: déze muur is echt geschikt voor een kunstwerk van The Crystal Ship. Of door omhoog te kijken in de hoop daar iets te zien dat je nog niet eerder zag. Of omlaag, naar kleinere kunstwerken die de onderkant van gevels bevolken. Denk aan de ondertussen erg populaire vuilnismannetjes van Jaune.Ja, Oostende is tegenwoordig niet alleen bekend voor Ensor, garnalen en de Mercator. Vandaag komen mensen ook voor de fantastische kunstwerken die je hier gewoon, zomaar, gratis en voor niets, in het straatbeeld kan bewonderen. En dat met een flinke portie rock'n roll - het blijft Oostende - erbovenop. Graag méér van dat!