Competitiestart: voor Club Brugge moét alles, voor Oostende, Kortrijk en Zulte Waregem kàn alles

© BELGA
Christof Decraene

Vanavond opent Club Brugge de nieuwe competitie op het veld van nieuwkomer Sint-Truiden. Een gevaarlijke verplaatsing voor blauw-zwart, dat in zijn jongste vijf confrontaties op Stayen geen enkele keer kon winnen.

Alle ogen zullen dit seizoen nog meer gericht zijn op Club Brugge. Na alle ontgoochelingen over het mislopen van de titel vorig seizoen moet het er voor Club dit jaar wel echt boenk op zijn. Het is ook de enige topclub waar er in het tussenseizoen amper spelersverloop was. En met Hans Vanaken en Abdoulay Diaby bovenop de offensieve kwaliteiten van de gevestigde waarden beschikt trainer Michel Preud’homme straks wel over een een heel sterk aanvallend compartiment.

Als Club op diverse fronten wil strijden, zal het zeker nog werk moeten maken van extra centrale verdedigers

In tegenstelling echter tot de aanvalslinie zal de defensie Preud’homme wél zorgen baren. Dat wordt de achilleshiel van blauw-zwart. Met Bjorn Engels, die maar niet fit lijkt te raken, rust alle druk op de schouders van Brandon Mechele en Oscar Duarte. Als Club op diverse fronten zal willen strijden, en in de wetenschap dat Duarte, aan wie ondanks buitenlandse interesse werd gevraagd om nog zes maanden te blijven door de afwezigheid van Engels, zal het toch zeker nog werk moeten maken van extra centrale verdedigers. Want zelfs met de recente aanwerving van de jonge Jean-Charles Castelletto is de basis nog te weinig breed.

In tegenstelling tot Club Brugge, dat amper nieuwe spelers aantrok, toonden KV Oostende, KV Kortrijk en Zulte Waregem zich wel bedrijvig op de transfermarkt. Vooral de fusieploeg voert daarin met negen inkomende transfers het hoge woord. Een les lijkt Francky Dury er wel uit geleerd te hebben en met de terugkeer van Mbaye Leye en de komst van Steve De Ridder en Christophe Lepoint zorgde hij voor een pak ervaring in zijn team. Na een uiterst mager seizoen wordt aan de Gaverbeek zelfs weer stiekem gedroomd van een plaats in de top zes. Al zal dat allicht van het goede te veel zijn.

De voorbereiding bij KVK was er niet een om meteen warm van te worden

Ook bij KV Kortrijk werd een blik nieuwkomers open getrokken. Maar veel ervaren spelers trok KV Kortrijk niet aan: het ging vooral shoppen bij de Franse tweede- en derdeklassers, al heeft het met de komst van Birger Verstraete en Kristof D’Haene wel twee spelers erbij die de Jupiler Pro League goed kennen. Hamvraag bij Kortrijk wordt vooral wat de meerwaarde van Johan Walem zal zijn. De voorbereiding was er niet een om meteen warm van te worden en de competitiestart is met in de eerste vijf matchen kleppers als Standard, Lokeren, Club Brugge en AA Gent vrij zwaar. Misschien kan het new-look KV Kortrijk in die periode de automatismen voort op punt stellen zodat het klaar is om vanaf eind augustus, wanneer de haalbare tegenstanders eraan komen, volledig klaar te zijn.

Competitiestart: voor Club Brugge moét alles, voor Oostende, Kortrijk en Zulte Waregem kàn alles
© VDB

Een dergelijke inloopperiode zal Yves Vanderhaeghe bij KV Oostende allicht niet krijgen, terwijl ook hij voor het eerst in zijn prille trainerscarrière de fundamenten voor een nieuwe ploeg moet leggen. Al is de competitiestart van KV Oostende een stuk ‘eenvoudiger’ met al meteen twee thuismatchen, gevolgd door een uitmatch in Sint-Truiden. Op speeldag vier treft het dan voor een eigen volk een eerste topper: Anderlecht. Het spelerspotentieel bij Oostende is in elk geval van een heel degelijke orde en met onder meer David Rozehnal, Joseph Akpala en Gohi Bi Cyriac trok het toch drie voor het Belgische voetbal ‘grote’ namen aan. Afwachten of Yves Vanderhaeghe dat trio weer op zijn topniveau krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier