Collegesite? Nee, een groter Patersbos!

Het land lag even stil, dus wijzelf daardoor ook.
Ann De Craemer
Ann De Craemer Schrijfster

Schrijfster Ann De Craemer heeft een passie voor wandelen en fotografie. Elke week maakt ze in Tielt een beeld waarover ze haar gedachten deelt.

Ik had er al de hele winter op gehoopt en mijn verwachtingen werden ingelost: de voorbije week kregen we sneeuw. Mensen aan wie ik vertelde dat ik verlangde naar sneeuw, keken me vaak vreemd aan. ‘Sneeuw? Bah!’, klinkt het dan. Als de dag komt dat ik niet meer blij zal zijn met sneeuw, zal het kind in mij verloren zijn. Ik heb natuurlijk het voorrecht dat ik thuis werk en niet met auto of trein op pad moet. Maar drukt de sneeuw ons net niet met de neus op belangrijke feiten? Dat we vaak te druk bezig zijn? Hebben niet meer mensen dit ervaren: opluchting omdat sommige dingen even niet moesten, gewoon omdat ze niet konden? Op het werk geraken lukte soms niet; boodschappen doen niet; een fietstocht maken niet; op tijd koken niet. Even voelden we ons bevrijd. Niets moest. Niet omdat we lui waren, maar omdat het niet kon. Plots was er tijd voor traagheid en werd niemand daarvoor scheef bekeken: ieders klok tikte gelijk. Het land lag even stil, dus wijzelf, die allen radertjes zijn in wat dit land doet verder tikken, daardoor ook.

Nog meer winkels, als je de leegstand in de Kortrijkstraat ziet? Nee, dank u. Geef ons groen, Stad Tielt

Ikzelf, groot kind, haalde mijn hart op aan foto’s nemen in ons sprookjesachtige stadspark, waar het ook wemelde van de échte kinderen. Ze kwamen van school en gooiden met sneeuwballen. Laat de criticasters maar zeggen dat ‘de jeugd’ niet meer buiten speelt en alleen nog met de smartphone bezig is: hier zag ik jongeren precies doen wat ikzelf zo’n twintig jaar geleden ook deed. Hun gestoei in het Patersbos en de vele foto’s die mensen er kwamen maken, deed me een vraag stellen die al lang door mijn hoofd speelt: waarom hebben wij eigenlijk een collegesite vol winkels nodig in Tielt?

Waarom is het per se shoppen-shoppen-shoppen dat ons meer vreugde moet brengen, als je ziet hoe gelukkig mensen worden van de schoonheid van een stuk natuur, of het nu winter of zomer is? Toen ik kind was, was het Patersbos een stuk groter: het had geen parking. Maak het bos, ons Central Park van Tielt waar je even vergeet dat verderop de auto’s voorbijrijden, opnieuw groter en neem er ook de parking bij waar ‘ooit’ (ooit, inderdaad) de befaamde collegesite moet komen. Wat appartementen die uitkijken op het vergrote park: doe maar. Maar nog meer winkels, als je de leegstand in de Kortrijkstraat ziet? Nee, dank u. Geef ons groen, Stad Tielt! Daar hebben we écht behoefte aan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.