Club kan het zich permitteren om rustig af te wachten

© BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge is eindelijk in gang geschoten op de transfermarkt. Laat of zelfs erg laat volgens sommige supporters maar tegelijk niet eens onlogisch of abnormaal. Philippe Clement had bij de start van de zomer aangekondigd dat blauw-zwart zich vooral eind augustus zou roeren. Terwijl de Belgische concurrenten al erg vroeg aan de bak moesten op het Europese toneel kon Club Brugge vanop een enorme stapel Champions League-startgeld rustig afwachten.

De afgelopen weken deed Club de geldbuidel al open en net zoals in een goed boek komt de apotheose op het eind. Nsoki (6,5 miljoen), Otasowie (4 miljoen) en dinsdagavond het Canadese toptalent Buchanan (5 miljoen) met tussenin ook nog de huur van Persyn en Providence kwamen er de afgelopen weken bij. Maar het grootste statement is misschien de transfer die er niet gekomen is. 13 miljoen euro maar liefst had men veil voor Daramy van Kopenhagen.

Record zal nog sneuvelen

13 miljoen euro, dat is net iets minder dan het budget van een modale eersteklasser. Sowieso zal het Brugs transferrecord deze zomer nog sneuvelen. De komst van Sowah is erg dichtbij en die moet 9 miljoen kosten. Bedragen om van te duizelen, kenmerkend voor de hyperambitieuze ploeg die hardop droomt van overwinteren in de Champions League.

Opvallend bij al deze transfers: de jeugdige leeftijd en het potentieel om in de toekomst met een serieuze meerwaarde door te verkopen, het Ajax-model. Club Brugge is een ideale opstap voor talenten die nog wat bijgeschaafd moeten worden op weg naar de absolute top. Kossounou is daar het meest recente voorbeeld van.

De zekerheid van Champions League-voetbal enerzijds en de daarmee gepaard gaande inkomsten om de spelers te kunnen halen anderzijds, zorgen ervoor dat Club Brugge momenteel een paar maatjes te groot is voor de Belgische top.

Het is alsof je de Ventoux bestijgt met een elektrische fiets terwijl de rest zich moet behelpen met een step. Maar ironisch genoeg zou de Brugse aanhang deze week best duimen voor de concurrenten uit Anderlecht, Gent en Antwerp. De Europese coëfficiënt krijgt klappen en het rechtstreekse ticket voor de Champions League staat op de helling. Je wil toch niet halverwege de Ventoux met een platte batterij komen te staan?

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.