Club is op zijn plaats gezet en moet weer op de competitie focussen

Club is een illusie armer. Blauw-zwart wil een tweede opeenvolgende landstitel – staat gelijk met een vierde opeenvolgende Champions League. Pakweg 30 miljoen euro. Maar Club wilde even graag dit seizoen naar de 1/8ste finales van het kampioenenbal – staat gelijk met verhoogde Europese grandeur.

Niks schokeffect: het Club van Philippe Clement werd door Borussia Dortmund 90 minuten lang overklast. © belga

Tot woensdag leek het tweede het eerste wel eens in de weg te kunnen staan. Na de stunt op Zenit verloor de landskampioen vier dagen later met 2-1 bij OHL, door de zij-ingang net in 1A binnengeglipt. Een eerste signaal. Na het verdiende 1-1-gelijkspel tegen Lazio en de 4 op 6 die verder perspectief gaf op de tweede plaats in groep F, volgde een tweede alarmbel. En die klonk luider.

Zoals Club tegen KV Mechelen een 2-0-voorsprong weggaf, maakte twee zaken duidelijk. 1. Te weinig kwaliteit om veel te roteren. Toch niet zoveel als Clement zou willen. Vooral aanvallers Okereke en Krmencik bleven (alweer) onder niveau. En 2. De spelers waren zo doordrongen van de Champions League dat, wellicht onbewust, 90 minuten tegen OHL en vooral Malinwa te veel gevraagd was. Clement was razend over “het gebrek aan mentaliteit”. Deels oprecht – hij is emotioneler dan velen vermoeden. Maar er zat ook een idee achter – hij is zo sluw als velen vermoeden. Hij beoogde in de Champions League tegen groepsfavoriet Borussia Dortmund woensdag een schokeffect, zoals dat heet. En met Lang in de plaats van De Ketelaere wilde Club tegen de oersterke Duitsers vooral counteren. Dat was allemaal veel gepraat en geschrijf vooraf.

Vooral Clements defensie heeft nood aan een schokeffect

Maar ‘schokeffect’ en ‘countervoetbal’… een immense desillusie werd het. Een drama. 90 minuten overklast. Na goed een half uur stond het al 0-3. Telkens na slap defensief werk – wat pakt Club dit seizoen gemakkelijk goals. Clements defensie heeft een schokeffect nodig. Over en out en Club al na drie speeldagen op zijn plaats gezet: derde. Eerlijk is eerlijk, de zege op Zenit was best leuk, maar Lazio en Borussia zijn echt nog een paar maten te groot – Club heeft nog steeds te weinig kwaliteit voor de beste 16 van Europa.

Maar nog altijd voldoende om weer de beste in eigen land te worden. Als er tenminste minder met punten wordt gemorst. Zondag wacht KVO, net als OHL ook wel een revelatie. En een team dat volgens zijn coach erop gebrand is zijn verrassend sterke start op te smukken met nu ook eens een zege tegen een topclub. Volgende week interlandbreak en dus geen midweekmatch, Clement hoeft niet te roteren. Maar vraag is nu: hoe zullen de Clubspelers de desillusie – overwintering in de Champions League ver weg – verteerd hebben?

Interessant, KVO-Club.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.