Club Brugge stevent af op een hoogst interessant seizoen

De vreugde was groot na de wedstrijd in Kiev. © belga
Frank Buyse

Na drie speeldagen al twee punten los, de titelconcurrenten Standard al op drie, Racing Genk op zes en Anderlecht op zeven punten: Club Brugge lijkt nu al een maatje te groot in de Jupiler League. En lijkt nu ook op weg naar de groepsfase van de Champions League, de laatste horde, Linz uit Oostenrijk, kan geen probleem zijn. Zo sterk is blauw-zwart dit seizoen dus.

PLUS 1: Simon Mignolet

Tot dinsdagavond had Club Brugge in vier officiële matchen nog maar één doelpunt geslikt, een penaltygoal nog wel. Mignolet in twee matchen nog geen enkele. Het gaf aan dat de Club Brugge defensie er stond, met Deli, prachtatleet, als onmiskenbare versterking. Ook aanvallend, wat een prachtige kopbalgoal, in Kiev trok hij er een krasselend Club mee recht.

Dinsdag moest Mignolet evenwel plots drie goals slikken. En Mata werd wel een paar keer heel makkelijk uitgespeeld. Wil dit dan zeggen dat Clubs defensie dan toch kwetsbaar is? Op dit niveau misschien wel. Maar dit was dus wel Europa, tegen een ploeg die kost wat kost naar het kampioenenbal wilde. We zien Club nog niet zo snel in de Belgische competitie drie goals pakken. Want Mignolet had geen fout aan de goals en blijft een toonbeeld van vertrouwen en rust, wat Club op dit niveau zolang ontbeerde.

PLUS 2: Vanaken-Vormer

Het komt er nog niet manifest uit, de hogere positie van Hans Vanaken, toch nog regelmatig terugzakkend, maar het is wel zo dat die twee elk seizoen complementairder worden. In de Belgische competitie zorgt Vanaken voor de goals, Vormer voor de assists. In Kiev bracht Vanaken, voor de rust bleek, in de tweede meer, weer wat meer teruggetrokken, voor rust. En Vormer zorgde voor een assist én een goal. En brengt in élke match de nodige “drive”, aldus coach Philippe Clement. Een duo waar Club kan op bouwen. Nu Club op weg lijkt naar de groepsfase lijkt een vertrek van Vanaken steeds minder kans te maken, dat belooft nog veel moois.

PLUS 3: Okereke-Tau

Tja, de wedstrijd in Oostende zei voldoende zeker? Die twee vielen in en beslisten meteen de match. Op Belgisch niveau kan je geen beter en completer aanvalsduo vinden. Samen al vijf goals. Okereke is snel en doelgericht, Tau is een geweldige, zwierige dribbelaar. Met ook nog Dennis en Diatta, ingevallen en assist in Kiev, heeft Club drie geweldige aanvallers voor twee flanken. En als Okereke een keer niet scoort, zoals in Kiev, doet Openda dat wel.

PLUS 4: Philippe Clement

Analist Messoudi zei in Extra Time dat bij Genk het verschil tussen Clement en Mazzu zit in de details. In het kampioenenjaar liep het allemaal preciezer. Speelt ongetwijfeld ook bij Club, hoe Clement op elk detail werkt, technisch en tactisch. En hoe hij rationeler in elkaar zit dan Leko. Club zal nog wel eens ondermaats presteren, maar er is een enkel risico voor een langere mentale verslapping, Clement heeft het talent iedereen scherp te houden. En kan roteren. Zal nodig zijn, als Club de groepsfase bereikt. Maar wees gerust, geen coach kan een ploeg mentaal en fysiek beter scherp houden dan Clement. En die wil meer dan de zo al mooie 6 op 18 van de Champions League vorig seizoen.

Zijn er dan geen minpunten?

Natuurlijk wel. Werkpunten, noemt Clement dat liever. Cools viel in Oostende door de mand als backup voor Sobol en Rits en Amrabat wegen iets te licht op Champions League niveau. Daar mogen dus nog versterkingen komen. Maar de minpunten zijn niet zo groot dat ze veel kunnen knabbelen aan de voorsprong die blauw-zwart neemt in België. Ze wegwerken en Club heeft meteen het juiste maatpak voor het kampioenenbal.

POLL

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.