Club-Anderlecht is niet langer FC Superieur tegen SC Vergane Glorie

“Het is straks van moeten”, weet Brandon Mechele.© Belga
“Het is straks van moeten”, weet Brandon Mechele.© Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Let the games begin. Play-off 1 en play-off 2 heten nu Champions’ play-off en Europe play-off en de winnaar van die laatste mag rechtstreeks Europa in, we zitten alweer op het puntje van onze stoel. Want toch maar weer twee West-Vlaamse clubs in pole position.

Vooreerst Club Brugge. Of de kampioen écht al bekend is, kan meteen zondag al blijken. Was ook de clasico tot voor kort gedegradeerd tot FC Superieur tegen SC Vergane Glorie, er is véél gekanteld in de afgelopen weken. Respectievelijk: Anderlecht-Club: 2-1, RSCA alsnog in de top vier, RSCA plots 25 (kapitaalsverhoging) + 37 (schulden aan Coucke omgezet in kapitaal) miljoen rijker, RSCA door de bekerwinst van Genk verzekerd van Europees voetbal én tenslotte met Lior Refaelov (35) ook nog de beste speler van België ingehaald.

Dan is het niet al goud wat blinkt, en dan kunnen Clubfans daar wel verongelijkt (“ Ik heb mijn hond Rafa genoemd ”) of schamper over doen (“Hij was bij ons bankzitter” of “Wat met ‘In youth we trust’”): Anderlecht komt zondag bevrijd en boordevol vertrouwen naar Club. Ook dankzij die 15 op 18 in de voorafgaande duels met Club, Antwerp en Genk. RSCA heeft er niets meer te verliezen terwijl Club, de afgelopen weken slapper, véél te verliezen heeft. Stel dat het zondag misloopt, dan zou volgende week in Genk, de vrolijke bekerwinnaar, de voorsprong op Anderlecht al kunnen wegsmelten tot drie punten. Dáárom liet Brandon Mechele deze week al noteren: “Het is straks van moéten!” Héérlijk, die play-offs!

Antwerp zal met de glimlach de afkoopsom voor Blessin betalen

En dan KV Oostende. Het eindigde de reguliere competitie mentaal en fysiek moe. Kan KVO nog eens drie weken boven zichzelf uitstijgen? De kustploeg start met twee punten voorsprong, het kan morgen meteen het door de bekernederlaag gekneusde Standard terugslaan, wellicht wordt AA Gent de grote concurrent voor dat Europese ticket. Een ticket dat belangrijk kan zijn voor de doorgroei van dat nieuwe KVO. Voor het aantrekken van nieuwe spelers, het behoud van Theate, Bataille, Sakala… misschien.

Of zelfs van ceo Ganaye en coach Blessin, beide namen circuleren al op Antwerp. Vooral Blessin dan: de school RB Leipzig is populair. Als Bayern München 25 miljoen euro wil betalen voor Nagelsmann, dan betaalt Paul Gheysens met de glimlach de afkoopsom voor ‘Mister Wunderbar’. Voor echtgenote Charlotte Blessin met haar drie dochters, twee honden en hamster: Antwerpen ligt alweer 125 kilometer dichter bij Stuttgart dan Oostende. Maar met een Europees ticket is haar ‘Alex’ misschien nog niet weg. Héérlijk, die play-offs!

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.